~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Thursday, December 6, 2012

pindah

alhamdulillah kami dah selamat pindah rumah.....sekarang ni aku dan encik suami dah officially jadi orang kluang.....meh jemput datang rumah...tolong kemas2 rumah yang bersepah ini...heeee



alhamdulillah....ini rumah kami....ini syurga kami.....


semoga Allah akan limpahkan rahmat dan berkah banyak-banyak untuk kami....


amin....^_^

Friday, November 30, 2012

dari 45 ke 60 -1

malam tadi ada majlis untuk kami....kenduri kecil-kecilan dari pihak perkim untuk meraikan kami....sebab encik suami adalah tenaga pengajar untuk saudara baru....masa encik suami bagitahu weekend lepas....sumpah aku rasa seram sejuk.....

sebab aku pernah ingat pesan encik suami masa belum kawin dulu.....
'nanti lepas kawin, orang akan panggil awak ustazah tau...sebab orang panggil saya ustaz'

aku jawab
'nape pulak orang nak panggil saya ustazah?..saya bukan ustazah....saye ni org biasa je....awak je yg ustaz...saye takkk....'

kata encik suami
'sebab orang dah label saya ustaz...n saya nak kawin dgn awak...automatically orang akan panggil awak ustazah.....awak kena sedia tau...'


semalam petang sebelum bersiap nak pergi kenduri tu aku duduk dengan encik suami.

aku cakap kat dia

aku: iya takut laaa...

en.suami: iya takut ape...cite la kat abang....

aku: iya takut.....nak masuk dalam dunia abang....=(

en.suami: aik....dunia abang dengan dunia iya lain ke?? kan sama nih....abang duduk kat planet lain ke?...*sambil gelak*

aku: eee....orang serius dia main-main pulak!...=(

en.suami: iya.....dengar sini abang cakap....

en.suami: planet abang tu....dia sama je macam dunia iya....cumanya....kat planet abang tu....graviti dia tinggi....lebih tinggi dari kat sini......jadi....bila graviti tinggi....dia akan  jadi berat....semua pergerakan akan jadi lambat....akan jadi perlahan.....

en.suami: sebab apa semua pergerakan jadi lambat dan perlahan?...sebab kita kena fikir....nak buat apa-apa...nak buat sesuatu....kita kena berfikir...baik atau buruk dia.....apa kita buat...orang akan tengok...orang akan bercakap....dan orang akan ikut......

en.suami: iya paham tak apa abang cakap ni?

aku: paham la....tapi iya takut.....=(

en.suami: jangan takut k....kita sama2cuba buat yang terbaik....



and the along the whole journey from bp to kluang....aku genggam tangan encik suami kuat2 n senyap sesenyapnya....sebab aku takut.....tak tau nak bayangkan macam mana penerimaan orang pada aku....

dan hakikatnya ketakutan aku tu memang kenyataan....sampai2 je kat tempat kejadian....telinga aku memang dengar kalimah tu bertalu-talu...

'ustaz, ustazah kerja apa ye?'
'ustazah, ustazah orang mana?'
'ustazah sekarang ni buat apa ye?'
'eehh...first time dapat jumpa ustazah....'
'ustazah baru pertama kali ni ye datang sini?..'
ustazah ustazah ustazah ustazah.....



fuhhh.....aku ngeriii!.....

honestly aku tak layak untuk panggilan tu.....'ustazah' and 'khairunnajihah' should never be in one sentence together....but now it is done......



aku tau...once aku pindah kluang....aku kena keluar dari kepompong dunia aku di sini....aku kena masuk dunia encik suami....dan aku tak boleh dah buat perangai macam dalam dunia aku kat sini.....

banyak yang aku perlu ubah....
banyak yang aku harus belajar...
banyak yang kena aku terima....
dan banyak juga yang terpaksa aku lepaskan.....



aku tak rasa aku dah cukup sedia untuk semua ni...
tapi aku terima jalan takdir yang Allah tentukan untuk aku dengan hati terbuka....
aku redha....
dan aku tahu aku ada encik suami yang akan sentiasa menyokong dan memimpin tangan aku bersama dia.....
cuma aku harap.....
Allah beri aku kekuatan untuk terus teguh di jalan DIA.....

Thursday, November 29, 2012

aku rindu

1. aku rindu iman....rindu sangat.....here at home...cuma tinggal aku, encik suami, bapak n ayai....the rest went to kl few days ago....dapat jumpa iman....ayai pun baru balik dari kl jumpa iman......

sedih....iman...iyah rindu iman sangat.....T_T.....

aku tau iman bukan anak aku.....aku tau dia orang lain punya.....tapi aku yang jaga dia since the day dia lahir....that's why don't blame me if aku sayang anak orang yg satu ni sangat2.....

takpe la....tempat isteri disisi suami....jangan nanges2 k iya.....nt bila2 iman balik kg boleh jumpa...=) <--senyum tipu...=P

Allah...kita nak baby jugak boleh tak??....wuwuwu.....




2. semalam aku stalk kawan2 lama....(takde kerja sangat la katakan...haha).....see how's their life.....tgk gambar2 dorg.....some of the sambung masters....tgk notes dorg.....wehhhh...aku rindu giler nak buat maths sampai pecah kepala....nak kira2 sampai rasa nak hantuk kepala kat dinding sebab xreti kira...hahaha....nak rasa lompat2 sebab gembira dapat jawapan.....owh.....aku rindu numbers!!!.....

semalam encik suami cakap
'iya, kalau iya nak mintak j-qaf boleh laaa...guna sijil stam'

mulut aku jawab
'xpe la bang...macam tanak je...'

hati aku jawab
'kalau aku mintak j-qaf....means sayonara to maths forever....*NANGES*...'



p/s: aku sakit hati dengan mesin jahit tu!!.....arghhh!!!....memang tak boleh betul ek jahit nye?...asyik nak lompat2 jeee......aku nak jahit baju la deyy.....time aku tanak jahit baju okeyyy je....nape time aku nak siapkan baju baju baju dan baju aku terus je ko KO?....eeeee.....geramnyeeee

Monday, November 19, 2012

as normal as it is....

hai blog...i miss u la....true....no lie lie...i miss u so much....but the time is not fair la coz i don't have time to write to you....full-time housewife katakannn...ahaks....

alhamdulillah....life goes on as normal as it is....

sekarang ni aku dan encik suami duduk batu pahat...with my family...rumah kat kluang still in progress....xtau la bila boleh siap....hopefully soon insya'Allah....malas aku nak fikir sangat karenah birokrasi ni.....buat sakit kepala je.....sabar itu lebih baik....fasbir sabran jameela right?....insya'Allah.... =)


khamis lepas baru balik honeymoon....lokasi: cameron highlands....komen?...ofkos la best....hahaha....ade pulak orang pegi honeymoon xbest?....heee....untuk setakat 3 hari memang sangat best....tapi kalau kau pergi honeymoon kat cameron highlands sampai seminggu aku konfem kau mati kutu.....sebab atas tu takde ape pun yang boleh dibuat sangat...=P



now encik suami dah start kerja...cuti dah habis...aku je yang cuti tak habis2....alhamdulillah...haha....duduk rumah tunggu encik suami balik....surirumah la katakan....ngee....=P



agak2 aku ni duduk rumah xde kerja....kalau aku start balik hobi2 lama zaman bujang dulu encik suami approve tak ek??





p/s: kite rindu imani nur dahlia....=(

Thursday, November 8, 2012

dah kahwin


finish counting!




alhamdulillah.....selesai majlis belah aku...this coming sunday majlis belah encik suami pulak....jemput datang kalau sudi... =)

2.november.2012- sah sudah...aku officially isteri zulfekri abdullah.....


dah seminggu kahwin baru nak update blog....sebenarnya bizi giler kemas rumah.....baru hari ni dapat update blog.....huuu


apa rasanya jadi isteri orang?

ikhlas dan jujurnya...aku bahagia.......alaa...pengantin baru kan.....ofkos la bahagiaa....heee....tapi aku doa.....aku harap sangat...bahagia yang aku rasa ni akan kekal sampai hujung nyawa....sampai ke syurga....amin.....

dan kini baru aku tahu apa ertinya bercinta.....selama ni...aku ingat aku dah cukup faham maksud cinta......6 tahun aku menanti encik suami.....aku ingat itu semua dah kategori cinta sebenar.....but now i understand what love is it....dan segan sebenarnya aku nak kata.....tapi aku faham sekarang....erti indahnya bercinta selepas kahwin.....(^_^)



alhamdulillah.....alhamdulillah...alhamdulillah......



aku sebenarnya speechless pun ye jugak....sebab tu dah seminggu kahwin baru nak update.....
kalau sebelum ni dah rasa doa banyak....sekarang ni kena doa lagi banyak banyak banyak.....

aku nak jadi isteri yang baik...isteri solehah.....
aku nak encik suami jadi suami yang baik....suami soleh....
aku nak rumahtangga kami sentiasa dalam rahmat Allah.....
sakinah...mawaddah dan rahmah.....
aku nak belajar mengenali encik suami....
aku nak jadi satu-satunya isteri zulfekri bin abdullah....sampai syurga....
aku nak jadi ibu untuk anak-anaknya....
aku nak jadi kekasihnya dunia akhirat....
aku nak jadi sahabat dan teman terbaik yang pernah dia punya...seumur hidup....
dan aku harap ikatan hati ini akan Allah jagakan...terus teguh dan kukuh....insya'Allah....



kau tanya macam mana rasanya kahwin dengan bestfriend?...jawapan aku cuma satu...
-indah

and now i can sing 'lucky i'm in love with my bestfriend!' with all my heart...Heee...=P

Wednesday, October 31, 2012

2

aku tanak jadi bridezilla...aku tanak jadi bridezilla...aku tanak jadi bridezilla!!!!!


ok....tarik nafasss....fuhhh....
sabar ye iya...jangan jadi bridezilla....
sekarang ni...apa orang cakap...ko angguk dan senyum je....
ala ala ayu gituuu....


tak kesah la orang nak bising ke...
membebel ke...marah kau ke....
terima seadanya....

insya'Allah semuanya akan baik....

kau asik tanya kenapa takde siapa nak dengar kau...
ingat banyak2....yang Allah tu maha mendengar....

insya'Allah....Dia tahu apa yang terbaik untuk kau....

ya Allah....2 hari lagi sebelum bergelar isteri....

aku mohon dipermudahkan segala urusan....
ditenangkan hati dan perasaan....
diberikan segala yang terbaik...yang paling baik untuk aku insya'Allah....

mudah-mudahan semuanya selamat....
amin....

Friday, October 26, 2012

7

officially bergelar cikgu pencen....
sedih sebenarnya....tapi tak nanges pun.....
masih tegar rupanya aku....
masih si hati batu...walaupun kadang2 jadi air batu...hahaha

tak tau kenapa...aku cuma jadi si hati air batu bila dengan encik itu saja....
dengan orang lain masih tetap si hati batu....
i guess that is love maybe??
haish.....syuhhh...syuhh mood jiwang....

kembali ke mood asal...
sedih dan letih....

sedih sebab tinggalkan adni......
aku admit....di adni bukan semuanya indah....
tak semua kenangan aku manis....
ada yang manis...ada yang pahit....
banyak juga yang tawar....

tapi di adni...aku mengajar dan belajar....
dan di adni juga....
aku banyak belajar untuk berani berubah....

indeed...adni is my life-changing place.....
aku harap....yang baik itu akan kekal dan yang buruk itu akan terhakis.....
amin....

goodbye adni.....selamat tinggal anak-anak....
selamat tinggal kawan-kawan....
panjang umur....ada jodoh...ada rezeki...kita jumpa lagi.....
kalau tak di sini...harapnya di jannah insya'Allah.....


ok....habis mood sedih....

sekarang henshin to mood letih....

semalam rasanya seharian hari aku habiskan masa atas highway....
letih....
plus kereta kena langgar orang kat r&r seremban....
plus barang yang super banyak kena angkut even half still tinggal di rumah keramat....
plus sampai2 rumah terus berewang dengan hebatnya....
plus rumah saya macam tongkang karam....bukan macam rumah yang nak kenduri 7days more to go....
plus baju yang masih belum ambil n bridal yang tak settle2.....
plus goodies bag yang superb (baca : superbanyak) yang tak tau nak siapkan macam mana....
plus kad jemputan yang tak cukup dan republish lagi namun tak siap-siap....
plus kotak2 hantaran yang tergendala dek kerja2 lain yang tak cukup tangan nak handle....

ohh!....aku lupa macam ni rasanya nak hold kenduri kahwin....
lebih-lebih lagi kenduri kahwin sendiri....
adoiyai.....
super letih....

fuhfuh...iya....jangan mengeluh....
kau nak kahwin kan??
jadi harus sabar dan tabah dan tegar....

esok kena ambil baju dan settle bridal dan sambung rewang....
harap2 malam ni boleh dapat tidur yang berkualiti....amin....

eh lupa!...nak basuh dapur dulu baru boleh tidur...
jadi sila bertabah sekarang!

gogo chaiyok!


p/s: wondering....boleh ke saya jadi pengantin yang cantik??

Tuesday, October 23, 2012

10

sepuluh hari sebelum bergelar isteri....

barang2 kat rumah keramat xkemas satu pun lagi....
barang2 kat sekolah pun tak kemas2 lagi....
barang2 untuk majlis pun tak settle2 lagi.....

10 hari lagi weh!!...bukan 100 hari....
macam takde kesedaran sivik je aku ni....ngeee

sila rasa cemas sikit supaya buat kerja dengan pantas dan cekap dan tepat dan eh...merapu...


10 hari lagi....tak tau dah nak describe rasa dalam hati ni cemane....

doa-doakanlah ye!

Thursday, October 18, 2012

15

penatnya....
stressnye....
stucknye....

apa lagi aku nak mengeluh??...hahaha
siyes penat weh...
seminggu ni datang sekolah macam xcukup tangan settekan kerja-kerja yg masih xsette....
almaklumlah....orang tingga 4hari je sekolah....macam2 la yg nak kena selesaikan....
lepas 4 hari tu.....ok pencen dah....
tunggu la duduk rumah....
kot2 ada rezeki tergolek jatuh dari langit....mana tahu??...haha


tapi siyes jugak....sedih.....
lepas ni...ada chance jadik cikgu lagi ke???
lepas ni...dapat peluang jumpa lagi ke kawan2 adni???
lepas ni....kalau terserempak dgn anak2 murid...kenal lagi ke dorg kat aku??
lepas ni...entah zaman bila lagi agaknya akan sampai kl lagi....
7 tahun tu berkelana kat sini...acewahhh....


takpe lah....lepaskan......lepaskan semua tu.....
ada hari....ada waktu....ada rezeki.....insya'Allah kita jumpa lagi....



jantung rasa dupdapdudapdupdap.....
macam takut je nak kawin...cemane ni???

Sunday, October 14, 2012

19

apa lagilah yang aku dah buat?

kenapa dengan aku ni?

kenapa asyik buat silap?

kenapa tak habis2 sakitkan hati orang2 yang aku sayang??




rasa nak shut myself inside a box and do nothing sampai hari kejadian.....

Allah....berikan aku kekuatan.....



feel like crying....

tapi aku tahu it's not worth it....


Saturday, October 13, 2012

20

makin dekat tarikh nikah, makin macam2 ujian datang.....

Allah.....aku mohon kekuatan hati untuk kami.......
semoga segala urusan dipermudahkan.....
amin......


mode risau.....

Wednesday, October 10, 2012

23





10.10.2009-10.10-2012

Alhamdulillah.....
selamat ulang tahun pertunangan yang ke-3 buat saya dan encik tunang...
lepas ni dah xcounting tarikh ni...counting tarikh lain pulak.....
terima kasih Allah...untuk semua ini....
(^_^)

Wednesday, October 3, 2012

30

aku risaukan dia....

Allah...
jauhkan kami dari fitnah dunia...
apatah lagi fitnah akhirat....


Allah....
aku tahu dia pejuangMu....
malah aku sudi berjuang disamping dia....
tapi aku harap....
aku sangat harap....
jalan kami dipermudahkan....


Allah....
aku tahu hati dia....
aku tahu macam mana kerasnya hati dia....
aku harap....
semoga Kau lembutkan sedikit hati dia....
semoga Kau tambahkan banyak sabar dia....
semoga panjangkan lebih akal dia....
untuk berhadapan dengan musuhMu yang panjang akalnya....


Allah....
pernah dia berkata pada aku.....
peluang dia untuk masuk syurga sangat tipis....
kerana selagi yang dipimpinnya engkar....
maka nerakalah tempat dia.....

dan pernah juga aku katakan pada dia....
kalau dia masuk neraka....
bawa juga aku bersama....
kerana aku mahu berjuang disisinya....
bersama-sama.....


namun aku harap....
ada ruang disyurgaMu itu untuk kami.....


Allah.....







amin ya rabbal a'lamin....

Tuesday, October 2, 2012

31

2.10.06-2.10.12


it has been 6 years....
since he left me on that day...
dia tinggalkan aku untuk cari diri dia...
cari masa depan dia....
cari ilmu dan cari erti hidup....


alhamdulillah....
dia dah balik....for good....
and what really good is....
he come back to me....


masih aku dihati dia....
sangat-sangat aku bersyukur....



Allah....
andai kami punya masa....
bukan setakat 6 tahun lagi....
aku mahu 60 tahun....
atau mungkin lebih lagi dengan dia....



teguhkanlah kasih sayang kami....
kukuhkanlah ikatan hati kami.....
walau sejauh manapun kami Kau campakkan....
walau selama manapun kami Kau pisahkan.....
berilah kekuatan pada kami....
berilah segala yang paling baik...
yang terbaik....
yang sebaik-baiknya untuk kami....
dunia akhirat insya'Allah....
amin...


itu doa aku sejak dari hari pertama kami terpisah jauh.....2.10.2006
hingga hari ini.....2.10.2012

insya'Allah...biiznillah.....




p/s: sejak dua menjak ni rasanya debaran hati tak tentu masa.....haish!


Sunday, September 23, 2012

40

aku baru tau macam mana rasanya....
bila semua perasaan sakit yang kau rasa selama bertahun2.....suddenly been denied....dinafikan....
sakit.....sakit sangat2.....
rasa macam seluruh perasaan sakit tu....yang bertahun-tahun tu.....
kau kumpul all along jadi satu....
dan hempuk kau sekaligus....
sakit wey....
its either kau rasa terduduk tak boleh bangun2....
or at least kau akan senoneng paling tidak sehari dua....

ok...random thought....

untuk 40 hari ini....
aku serahkan semuanya pada Allah.....
hati dia....
hati aku...
hati-hati kami.....
aku yakin pada Dia....
memang selama ni pun.....
Dia yang jagakan hati kami.....

someone ask me....
kenapa kau sanggup tunggu dia bertahun2.....
sometimes with no calls...no sms-es....no email...
nothing.....
lelaki yang pernah kau jumpa cuma 3kali sebelum dia fly....
kenapa?
apa yang buat kau sanggup tunggu?


jawapan aku cuma satu je.....
sebab Allah beritahu aku....supaya tunggu dia.....
jadi aku tunggu....
aku tak kenal dia....
aku xpernah tahu is he the best for me or not.....
tapi aku tahu...
Allah knows best....
so I trust Him.....


bunyi macam mudah....
tapi hakikatnya payah.....
dan menyakitkan.....



jadi kalau kau commit in LDR....yakinlah pada Dia....
kalau Allah kata dia bukan jodoh kau....
setia gila pun kau...tetap takkan jadi.....
tapi kalau Allah kata memang dia untuk kau.....
nak lari kemana pun tetap akan dia akhirnya untuk kau....
sebab itu yang aku selalu buat dulu.....
run and run and run....
akhirnya....here we are.....




Allah....
jagakan hati-hati kami....
permudahkan segala urusan.....
berkati seluruh perjalanan.....

kami nak genggam tangan each other....
dan sama-sama berjalan mencari redha-Mu....
bantulah ya Allah.....

Thursday, September 20, 2012

43

rasanya harus penuhkan stok ubat-ubatan....


zaman virus bertebaran sudah mula beri salam....


(T_T)

Saturday, September 15, 2012

48

we always take family for granted....
think that we deserve something because of the title family....

but today i realize....
i owe too much from them...
too much....
balik kampung ni....
saya tengok macam2 persiapan untuk saya....
for my big day....


and here...i know....
i am not alone.....



terima kasih mak....
terima kasih bapak.....
terima kasih adik...
terima kasih ajah & family...
terima kasih icak....
terima kasih ayai & lolot.....



thanks for everything that i may not deserve,
but u manage to make it....just for me....

Monday, September 10, 2012

53

25 tahun 1 hari...
alhamdulillah....

semoga akan terus dirahmati dalam tahun-tahun mendatang insya'Allah...


semalam....
boleh masuk dalam folder kenangan terindah.....
terima kasih awak....
walaupun tanpa kek atau hadiah....
apa yang saya ada sudah cukup berharga...

(^_^)

Wednesday, September 5, 2012

58

Allah tu sangat baik....
sangat-sangat baik....


kalau kau yakin pada Dia....
insya'Allah...Allah tu maha mendengar....
cepat atau lambat....itu kuasa Dia untuk tentukan....
kerja kita?....
yakin dan sabar.....

hari ni....
setelah sekian lama....
air mata aku jatuh lagi....
kerana Dia.....
sebab aku malu....malu sangat-sangat....
kerana Dia tu.....baik sangat-sangat-sangat pada aku....

aku selalu lengah solat....
malas ngaji....
suka mengumpat....
rajin buat urusan lagha....
tapi Allah....
tetap Dia dengar rintihan hati aku.....

 aku sebak...malu...sedih.....gembira....
rasa syukur yang tersangat.....


Terima kasih Allah....untuk setiap nikmat dan rahmatMu yang tak mampu aku hitung.....


aku segan nak meminta banyak-banyak....
tapi aku tahu aku tak ada tempat lain nak mengadu......
aku bahagia sangat dengan apa yang Kau beri sekarang ini....
cuma aku minta sedikit.....sedikit lagi masa....
untuk aku lapangkan dada....
untuk aku hargai sisa-sisa masa yang tinggal...
untuk aku lepaskan anak-anak aku dengan lega.....


Allah.....
untuk setiap apa yang Kau beri pada aku....
baik ataupun buruk....
alhamdulillah...aku redha....
aku mohon Kau lembutkan hati aku untuk jadi hambaMu yang solehah....
amin.....

syukran ya rahman....syukran ya rahim....




p/s:
satu pesan aku buat kau yang mungkin membaca.....
pada waktu kau mungkin rasa rezeki kau kosong....
pada waktu kau rasa rezeki kau tersekat....
pada waktu kau rasa dunia tu kejam....
tetaplah kau yakin pada Dia.....
sebab antara 1 perkara yang aku sentiasa yakin....
rezeki aku...Allah yang beri....bukan insan.....
dan hari ini...Allah beri satu lagi harapan untuk aku...
alhamdulillah.....(^_^)

Monday, September 3, 2012

60

debar.....


Wednesday, August 8, 2012

down

yesterday was really not my day....i think today also....
so much hope and so much wants....
but in the end i fell down and crying inside...alone...

pagi-pagi aku bangun....
aku doa dalam hati....
harap-harap hari ini lebih baik dari semalam....
but from early in the morning....
there's not much better that i feel inside....

aku kata dua hari ini bad day...
tapi dia kata there's no day such as bad day...
everything is takdir....

ok...dia betul....
dia selalu realistik...
dan aku selalu statik....
dia selalu optimis...
dan aku selalu pesimis...
hurm...
memang macam langit dengan bumi....

nevermind...
at least he make my day....
turn my whole disaster day into a smile...

now....still not the end...
but i accept the fact that Allah knows the best for me...
Allah give me this bad day only to give me another wonderful day next time...
insya'Allah....^_^


terima kasih Allah...
sentiasa ada dan tak lupa mengingatkan aku pada Dia....

dan terima kasih awak....
kerana selalu ada....walaupun hakikatnya tiada....


Allah...
dia satu antara banyak anugerahMu yang aku harap....
dapat Kau pinjamkan sedikit lebih.....
sedikit lebih lama.....

aku harap.....




here is the song...that keep linger inside my head since last night...until now.....i don't know why.....

Thursday, August 2, 2012

LONE

feeling alone and lonely...

knowing that i shouldn't felt like this, but still...it hide deep inside....

feel like working on this stuff ALONE....

feel like walking on an isle all ALONE....





okay...i admit it...i am in my deepest down here...hoping for a hand to grab me out before i've got drowning.....

Saturday, July 21, 2012

priceless or price less??

hati gumbira sebab dapat blogging lagi...honestly aku ada satu azam baru untuk rajin menaip kembali...sebab setelah sekian lama blog ini terabai...sekian lama tu la aku rasa hidup aku lifeless coz tak punya tempat mengadu....tekanan ok!...tapi nak buat macam mana....keterbatasan itu membataskan...aceeewahhh.....aura anak cikgu bm masih ade yaww...

ok...sekarang ini di kampung....ajaib coz sehingga beberapa hari yang lalu tak ada plan pun untuk balik kampung dan sambut ramadhan bersama family...tapi Allah itu sebaik2 perancang.....tau2 je sudah pun selamat sampai di kampung setelah meredah hujan lebat...jem yang hebat serta kesejukan sepanjang malam....*serius rasa macam nak demam sepanjang hari ini*


tapi bukan pun nak cerita pasal balik kampung atau hujan lebat atau demam.....tapi nak cerita pasal benda lain....

sejak dua menjak bakal menjelang hari bersejarah ini...aku memang rajin survey harga.....tak payah tanya la harga apa....harga kain?...harga bridal?...photographer?....bukan setakat itu.....
even harga groceries, kereta, handphone, laptop dan barang keperluan rumah pun habis semua aku survey...haha...dah xde kerja sangat gamaknyee....

hari ni icak ajak aku jalan....alaa....jalan-jalan....mula-mula macam malas....coz kepala rasa berat n terasa nak spend time kat rumah setelah sekian lama takde chance ni....tapi cambest jugak kalau g jalan-jalan kan...so aku on....

start kereta....first destination is one bakery stuff shop kat taman bukit perdana....tengok-tengok harga plastik packing, brown paper bag and doili papers.....memang xde niat pun nak membeli....dalam purse ade 6rial je babe....seminggu punya duit minyak tu...huuu

harga barang kat kedai tu okay laa...still affordable walaupun harga kat kl lagi murah......

next.....kitorang pegi another bakery stuff shop kat area bus stand batu pahat....kedai tu memang kitorang selalu pegi....cari chocolate compound,cream cheese and etc....almakumla....kami memang gila berbaking....but then bila masuk-masuk kedai.....

jumpa 1kotak dark chocolate compound beryl's rm240....aku macam...240??...WHAT????? 240??...siyes arrr???...kat kedai bagus taman melawati tu boleh dapat RM199 KOT!!!...kalau 240 means satu bar is rm16....weh....kalau sekotak 199 means satu bar baru je rm13.27...bezanyaaa!!!...

ok...cool down lagi.....g cari chocolates yg jual by bar pulak....tengok-tengok harga...RM19.50???...lagi sekali mata terbeliak.....wehhh...ini sudah lebih....kedai lain boleh jual rm13.90...kau jual rm19.50?...almost 6ringgit tu....6ringgit kalau aku beli 4bar,cukup buat bayar tiket aku dari batu pahat sampai depan rumah au3 ok!....

itu baru chocolate compound punya harga.....belum barang-barang lain lagi....

doili paper yg 4' kat kedai taman bukit perdana baru rm5.50, kat kedai itu dia jual rm8.
- kat mydin rm4.90

brown paper bag 100pc kat kedai taman bukit perdana baru rm3.50, kat kedai itu rm3.90.
-kat mydin rm3.20

chocolate's aluminium wrapper di kedai itu dah potong2 ade la dalam 80pc rm9....serius mahal....
-yg ini nak try survey kat kedai lain....coz i believe it's much cheaper than that!

cream cheese 250g sekotak rm14.50....oh my...kat kedai jalan tanjung labuh tu dulu pegi tak sampai rm10 pun!

plastic yg buat bungkus jajan2 yg cantik sikit tu, kat kedai taman bukit perdana 90pc rm7.90...di kedai itu rm8.40....

beryl's chocolate compound satu bar rm19.50...kat kedai bagus rm13.90 je...
satu kotak kedai itu jual rm240....kedai bagus jual rm199...
-means kedai bagus adalah rm40 kali lebih bagus....nak try tgk kat yummie...tapi jauh sangat...=(


chocolate mould....di kedai itu satu rm10....dulu beli kat yummie rm7.90 dah dapat the exactly same...


setakat yang mampu aku compare....barang2 di atas la....


jadinya sekarang ini aku nak menyeru rakan-rakan especially wana, kak ngah n other baking maniac yang lain....marilah kita sama-sama beramai-ramai memboikot kedai berpapan tanda merah biru itu....they obviously exploiting the prices ok!...cuba bayangkan kalau kau seorang pembuat kuih dan ambik barang directly dari kedai itu....canne nak untung??...dan canne kau nak bersaing dengan penjual2 lain?....serius penjahat la kedai tu....

lepas ni aku berazam...kalau tak desperately in need atau memang dah takde dah barang tu kat kedai lain.....aku tanak beli lagi bakery stuff kat kedai tu!...titik.

Thursday, July 19, 2012

when the devil speaks....

pernah tak kau rasa...kalau tiba2 ada soalan atau lintasan hati yang seolah2 memujuk2 kau to say something stupid, or to do something you will regret, or senang kata....bisikkan benda2 negatif dalam diri kau....

is that the devil speaking to you??...aku tak tahu sekarang ni aku sedang melalui tekanan yang terlalu tak terluahkan....ataupun adakah ini yang dipanggil fasa darah manis....manis yang sangat2....

haihaihai....manis lagi ke....dah 3 tahun bhaiii....bukan manis lagi....tahap pahit dah weh.....

entahlah.....kadang2 bila aku cuba tenangkan diri....aku terfikir....is this 'khannas' speaking to me?...whispering the 'was-was' inside my heart?....haha...seriously i'm practicing my lesson in class here....cumanya...tak mampu la aku nak elaborate pada anak2 murid aku....kata yang 'ohh...now khannas is talking to teacher...telling me to say bla bla bla...and to do bla bla bla....' confirm anak2 murid aku ternganga!...haha




ya Allah....aku mohon perlindunganMu....dari segala bisikan syaitan yang menghasut dan memesongkan....

ya Allah...aku mohon diringankan tekanan.....aku mohon dipermudahkan urusan.....

permudahkanlah ya Allah....jangan pula Engkau mudah-mudah kan.....


bagi aku...bahagia tu menakutkan.....

sebab aku tahu dihujung bahagia itu pasti ada air mata....

tapi dia datang....mengajak aku bersamanya mencari bahagia.....

walau dengan air mata.....walau kami tahu dihujung itu pastinya air mata....

namun kami tetap tegar bersama mencari bahagia.....

izinkan aku gengam tangannya untuk mencari bahagia dan redhaMu ya Allah.....

semoga ikatan ini erat hingga ke syurga.....


amin ya Rabbal a'lamin....

Wednesday, May 2, 2012

bila aku rindu

bila aku rindukan dia yang bukan milik aku...dan takkan jadi milik aku....
bila aku rindukan dia yang aku kasih...umpama dia aku yang punya....
bila aku rindukan dia yang manis dan manja.....
dia yang buat aku rasa istimewa.....
dia yang aku belai dan jaga sejak merah kulitnya....

sungguh demi Allah....aku rindukan dia....
tapi aku tahu....
dia bukan aku yang punya.....
walau sampai mati pun....tetap bukan aku yang punya....


Allah......dari jauh aku titipkan doa buat dia....
semoga sihat dan bahagia sentiasa....
semoga bijak dan panjang umurnya....
semoga gembira bersama semua yang menyayanginya....
dan semoga membesar jadi anak yang baik buat ibu dan bapa....


aku rindu....
lalu aku kirimkan doa dan kasihku buatnya di angin lalu.....








p/s: bila aku rindukan dia yang bakal jadi milik aku?

Friday, April 27, 2012

reflection

i'm just a reflection of you...you who?....you who ever come and stay or just simply walk away from my life...

i know this for about so long....some people says i am 'sombong'....some says 'lupa kawan'...some says 'sangat baik'....some says 'degil ketegaq'...it's up to you to say anything about me...as if you are the only one who can judge my life...whatever...i'm just me...and always act like a 'me'...

i am your reflection...the way you approach me is the same way i'll welcome you....the way you treated me will be the same way i'll treat you....insya'Allah....

i think i had say it before....if you treat me well...i will treat you double well...if you treat me bad...i will treat you even worst...

if you say i am 'sombong'....i just don't want to disturb your life with a no important person which is me...
if you say i am 'lupa kawan'....believe me that i've never forget my friends....it just because i know that you have your own life just like mine.....i am a distubing enough to everyone who know me....and i just want you to walk your way without ever looking back at me....
if you say i am 'sangat baik'....that's because of you who are 'sangat baik' to me....how come i can do a bad thing to you because you are sangat baik??
if you say i am 'degil ketegaq'....i just want you to know...that is the same way you treat me....sorry to say....but...you may looking at me as a 'cool girl' or a 'whatever person' or anything.....but deep inside....i am just a normal sensitive girl who easily being hurt to what people do and say to me....





the thing that always been in my mind when somebody is blaming me....
'why did you angry with the way i treated you...because that is exactly the way you had treated me?'
why and why?

Sunday, March 4, 2012

tak sempat

aku nk update blog....nakkkk...tapiii....xsempat...xde internet....xde masa.....semua tak...hukhuk...bizi mengalahkn pm....ke patut aku je yg jd pm?....hahaha

Monday, January 16, 2012

januari

ringkasan hidup sepanjang januari...


1. officially be a class teacher for primary 1 an-naba'....fuuuu....mencabar...sangat mencabar....-_-'


2. sudah punya kekasih hati baru......cik ct.....setia menemani ke mana sahaja.....weee.....alhamdulillah....=)


3. kekasih hati yang lama pun dah selamat berpijak di bumi nyata.....alhamdulillah.....tenang sikit hati....^^


4. bizi bizi dan bizi.....penat weh!


5. somehow baru tahu perasaan seronok joining event.....being with friends really makes me feel warm...cross country really great!...*walaupun lepas tu sakit kaki*....


7. cik enal dah nak tukar status jadi puan enal....uwaaa...sedih....


8. bila saya pulak nak tukar status nih??...huahuahua.....


9. terfikir apa perasaannya jadi perempuan yang tak faham hati perempuan......does that make them woman?...


10. kawan saya tanya....'Ieya mmg nk stay lame mengaja kt skolah tu ke?'.....
emmm....saya tau apa maksud soalan tu.....tapi xpe lah...assuming insan yang bertanya tu tak pernah kenal saya dan tak tahu apa ada dalam hati saya.....^_^








rezeki tu milik Allah.....alhamdulillah...setakat ni saya tau...rezeki saya masih disini....saya tau....kerja ni tak semenggah....saya tau jadi cikgu tak glamer....saya tau....gaji cikgu tak banyak......tapi saya tak cari glamer atau kerja bergaji besar.....saya cari sesuatu yang lain....yang orang lain tak pernah nak faham.....






p/s: Allah knows best....^_^

Tuesday, January 3, 2012

kau tahu???.....

kau tahu apa rasanya?
rasa bahagia....rasa gembira....rasa bersyukur sangat2.....rasa terharu....rasa tak terkata....



tapi deep inside...
cuma Allah yang tahu macam mana bertabahnya aku menahan air mata dari jatuh....
macam mana sedihnya hati bila aku teringat seluruh kisah....
dari awal...hingga hujung akhir detik tu.....

dari saat air mata tumpah di situ pertama kalinya.....
hingga ke detik aku bertahan....



cuma Allah yang tahu betapa hati aku rasa meronta-ronta....
betapa hati aku sangat-sangat mengharap.....
betapa perasaan tu terlalu takut kalau janji dimungkiri lagi......
betapa rindu dendam kasih dan benci itu bersatu.......




untuk mengharap-harap pada yang lebih baik....
aku takut.....sangat sangat takut.....


cukuplah andai aku katakan.....
aku serahkan pada Allah semuanya.....
biar Dia yang beri aku jawapannya.....
sebab aku tahu.....
apapun yang Dia beri....baik ataupun buruk.....
akan tetap terbaik untuk aku seluruhnya.....
aku percaya pada Dia.....



And if you wait and patient....
He will gives you the best of His own.......
insya'Allah......
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template