~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Saturday, July 21, 2012

priceless or price less??

hati gumbira sebab dapat blogging lagi...honestly aku ada satu azam baru untuk rajin menaip kembali...sebab setelah sekian lama blog ini terabai...sekian lama tu la aku rasa hidup aku lifeless coz tak punya tempat mengadu....tekanan ok!...tapi nak buat macam mana....keterbatasan itu membataskan...aceeewahhh.....aura anak cikgu bm masih ade yaww...

ok...sekarang ini di kampung....ajaib coz sehingga beberapa hari yang lalu tak ada plan pun untuk balik kampung dan sambut ramadhan bersama family...tapi Allah itu sebaik2 perancang.....tau2 je sudah pun selamat sampai di kampung setelah meredah hujan lebat...jem yang hebat serta kesejukan sepanjang malam....*serius rasa macam nak demam sepanjang hari ini*


tapi bukan pun nak cerita pasal balik kampung atau hujan lebat atau demam.....tapi nak cerita pasal benda lain....

sejak dua menjak bakal menjelang hari bersejarah ini...aku memang rajin survey harga.....tak payah tanya la harga apa....harga kain?...harga bridal?...photographer?....bukan setakat itu.....
even harga groceries, kereta, handphone, laptop dan barang keperluan rumah pun habis semua aku survey...haha...dah xde kerja sangat gamaknyee....

hari ni icak ajak aku jalan....alaa....jalan-jalan....mula-mula macam malas....coz kepala rasa berat n terasa nak spend time kat rumah setelah sekian lama takde chance ni....tapi cambest jugak kalau g jalan-jalan kan...so aku on....

start kereta....first destination is one bakery stuff shop kat taman bukit perdana....tengok-tengok harga plastik packing, brown paper bag and doili papers.....memang xde niat pun nak membeli....dalam purse ade 6rial je babe....seminggu punya duit minyak tu...huuu

harga barang kat kedai tu okay laa...still affordable walaupun harga kat kl lagi murah......

next.....kitorang pegi another bakery stuff shop kat area bus stand batu pahat....kedai tu memang kitorang selalu pegi....cari chocolate compound,cream cheese and etc....almakumla....kami memang gila berbaking....but then bila masuk-masuk kedai.....

jumpa 1kotak dark chocolate compound beryl's rm240....aku macam...240??...WHAT????? 240??...siyes arrr???...kat kedai bagus taman melawati tu boleh dapat RM199 KOT!!!...kalau 240 means satu bar is rm16....weh....kalau sekotak 199 means satu bar baru je rm13.27...bezanyaaa!!!...

ok...cool down lagi.....g cari chocolates yg jual by bar pulak....tengok-tengok harga...RM19.50???...lagi sekali mata terbeliak.....wehhh...ini sudah lebih....kedai lain boleh jual rm13.90...kau jual rm19.50?...almost 6ringgit tu....6ringgit kalau aku beli 4bar,cukup buat bayar tiket aku dari batu pahat sampai depan rumah au3 ok!....

itu baru chocolate compound punya harga.....belum barang-barang lain lagi....

doili paper yg 4' kat kedai taman bukit perdana baru rm5.50, kat kedai itu dia jual rm8.
- kat mydin rm4.90

brown paper bag 100pc kat kedai taman bukit perdana baru rm3.50, kat kedai itu rm3.90.
-kat mydin rm3.20

chocolate's aluminium wrapper di kedai itu dah potong2 ade la dalam 80pc rm9....serius mahal....
-yg ini nak try survey kat kedai lain....coz i believe it's much cheaper than that!

cream cheese 250g sekotak rm14.50....oh my...kat kedai jalan tanjung labuh tu dulu pegi tak sampai rm10 pun!

plastic yg buat bungkus jajan2 yg cantik sikit tu, kat kedai taman bukit perdana 90pc rm7.90...di kedai itu rm8.40....

beryl's chocolate compound satu bar rm19.50...kat kedai bagus rm13.90 je...
satu kotak kedai itu jual rm240....kedai bagus jual rm199...
-means kedai bagus adalah rm40 kali lebih bagus....nak try tgk kat yummie...tapi jauh sangat...=(


chocolate mould....di kedai itu satu rm10....dulu beli kat yummie rm7.90 dah dapat the exactly same...


setakat yang mampu aku compare....barang2 di atas la....


jadinya sekarang ini aku nak menyeru rakan-rakan especially wana, kak ngah n other baking maniac yang lain....marilah kita sama-sama beramai-ramai memboikot kedai berpapan tanda merah biru itu....they obviously exploiting the prices ok!...cuba bayangkan kalau kau seorang pembuat kuih dan ambik barang directly dari kedai itu....canne nak untung??...dan canne kau nak bersaing dengan penjual2 lain?....serius penjahat la kedai tu....

lepas ni aku berazam...kalau tak desperately in need atau memang dah takde dah barang tu kat kedai lain.....aku tanak beli lagi bakery stuff kat kedai tu!...titik.

Thursday, July 19, 2012

when the devil speaks....

pernah tak kau rasa...kalau tiba2 ada soalan atau lintasan hati yang seolah2 memujuk2 kau to say something stupid, or to do something you will regret, or senang kata....bisikkan benda2 negatif dalam diri kau....

is that the devil speaking to you??...aku tak tahu sekarang ni aku sedang melalui tekanan yang terlalu tak terluahkan....ataupun adakah ini yang dipanggil fasa darah manis....manis yang sangat2....

haihaihai....manis lagi ke....dah 3 tahun bhaiii....bukan manis lagi....tahap pahit dah weh.....

entahlah.....kadang2 bila aku cuba tenangkan diri....aku terfikir....is this 'khannas' speaking to me?...whispering the 'was-was' inside my heart?....haha...seriously i'm practicing my lesson in class here....cumanya...tak mampu la aku nak elaborate pada anak2 murid aku....kata yang 'ohh...now khannas is talking to teacher...telling me to say bla bla bla...and to do bla bla bla....' confirm anak2 murid aku ternganga!...haha




ya Allah....aku mohon perlindunganMu....dari segala bisikan syaitan yang menghasut dan memesongkan....

ya Allah...aku mohon diringankan tekanan.....aku mohon dipermudahkan urusan.....

permudahkanlah ya Allah....jangan pula Engkau mudah-mudah kan.....


bagi aku...bahagia tu menakutkan.....

sebab aku tahu dihujung bahagia itu pasti ada air mata....

tapi dia datang....mengajak aku bersamanya mencari bahagia.....

walau dengan air mata.....walau kami tahu dihujung itu pastinya air mata....

namun kami tetap tegar bersama mencari bahagia.....

izinkan aku gengam tangannya untuk mencari bahagia dan redhaMu ya Allah.....

semoga ikatan ini erat hingga ke syurga.....


amin ya Rabbal a'lamin....
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template