~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Wednesday, December 25, 2013

syurga

Apa yang akan kau bayangkan bila orang sebut syurga?

Duduk atas emas permata?

bidadari cantik jelita?

Makanan sedap merata-rata?

Kalau dulu...masa aku kecik-kecik...kalau orang cerita tentang syurga, mesti aku akan bayangkan tempat yang cantik...makanan yang lazat...rumah macam istana......macam-macam la....most of it,memang bayangan kesenangan dari segi material...

Tapi sekarang...bila dengar orang sebut pasal syurga....aku tak tau nak bayangkan apa....yang dapat aku rasa cuma tanda tanya....layak ke orang macam aku masuk syurga?syurga tu tempat para nabi,orang2 soleh....

Para nabi tu kerjanya apa?berdakwah seru orang ramai supaya menyembah Allah...sacrifice fi sabilillah....orang2 soleh tu kerjanya apa? Itulah dia..jihad fi sabilillah...

dan aku ni kerjanya apa?Menghadap fesbuk 24jam.....melengah solat...malas beribadat...kadang2 derhaka kat suami...kadang2 sakitkan hati mak bapak,mak abah....and i ask jannah for my hereafter?mimpi pun belum tentu aku layak nak cium bau syurga...


Tapi Allah tu baikkkk sangat....aku yang selalu derhaka ni pun Dia bagi rasa syurga kat dunia....Dia bagi aku nikmat yang melimpah ruah...Dia bagi aku rahmat yang rasanya tak bertepi....sejak dari aku muda remaja aku selalu rasa...Allah tu sayanggg sangat pada aku...apapun aku mintak selalu Allah beri....cuma aku je yang selalu derhaka dengan Allah...

Allah....aku nak jadi hamba yang lebih baik...aku nak jadi isteri yang lebih baik...aku nak jadi ibu yang lebih baik...aku nak jadi anak yang lebih baik....aku nak jadi menantu yang lebih baik....aku nak jadi adik dan kakak yang lebih baik....

I want to be the better me....bantulah ya Allah...permudahkanlah ya Allah...sungguh aku tahu aku tak layak untuk meminta syurgaMu....tapi sungguh juga....aku takut dengam azabMu....berilah ya Allah yang paling baik untuk aku....


Ini yang aku panggil syurga


Allah....terima kasih untuk syurga pinjaman ini...walaupun aku tahu aku tamak....tapi terlalu aku harap aku dapat pinjam syurga ini sedikit lebih lama lagi...harapnya hingga saat aku mati....

Tuesday, December 3, 2013

pesan

ini pesan aku...

kalau orang punya anak....
jangan pandai-pandai sibuk-sibuk nak tawarkan diri....
untuk bela anak dia....

ini pesan aku...

kalau orang punya anak....
jangan gatal-gatal nak pisahkan si ibu ayah dari anaknya...
kau tak pernah tahu hati dia...

ini pesan aku....

kalau kau punya anak....
kau nak engkau dan anak kau terpisah tercerai  berai?
walau cuma untuk satu hari?

ini pesan aku...

selagi bukan dari mulut ibu ayahnya....
selagi bukan permintaan mereka...
jangan memandai....
jangan menyibuk...
dan jangan menggatal....


ini pesan aku....

untuk diri aku juga....
yang barangkali akan terlepas kata...
terlanjur laku....
siapa tahu??

Wednesday, November 20, 2013

kata hati

kalau masih single....mesti asyik fikir2 bila nak ada kekasih....Kalau belum kawin....mesti asyik fikir2 nak kawin....kalau dah kawin....mesti asyik fikir2 nak anak....  

Ini fitrah namanya....hati tu ingin macam orang lain....nak punya pasangan...nak punya keturunan....

Dan tekanan luaran pun ye jugak....bila orang keliling tak habis2 bertanya...kita pun stress jugak.....

Tapi....orang yang bertanya tu pun fitrah jugak...aku admit...sometimes aku pun terlepas kata,terlepas tanya....kadang seboleh aku tahan diri dari bertanya...tapi kadang terlepas juga....fitrah katanya...

Ampun jualah yang aku minta andai aku terlepas tanya...bukan apa....kadang aku berharap bahagia untuk orang yang ditanya....nak berkongsi gembira...manalah tau terguris rasa.....


Cuma....satu yang aku percaya....Allah takkan beri kalau belum masanya kita sedia.....kalau kita sebenarnya belum sedia berdua bertiga, dapat kau bayangkan apa yang bakal jadi pada si kedua ke tiga?

Itu puncanya kes derhaka suami atau dera anak contohnya....kita tak sedia....tapi mahu juga...tamak barangkali...cemburu lihat apa yang orang ada....

Sungguh...bila jadi ibu...baru aku sedar....seronok punya anak kecil....bahagia bila punya baby....tapi....tak mudah rupanya jadi ibu....tak mudah rupanya ada anak....lebih susah rupanya nak mendidik anak....dan terlalu payah rupanya nak lindungi anak aku dari anasir luar yang bahaya.....bahaya dari segi bahasa dan istilahat....bahaya luar dan dalam...

sabar itu jawapannya.....

Tapi...kadang sabar aku menipis juga....maklumlah....anak kecil pelbagai ragamnya....Mulalah aku terbayang2....cukup sedia ke aku untuk jadi ibu?mampu ke aku laksanakan amanah Allah untuk aku?dan kepala optimis menjawab...."insyaAllah mampu....Allah takkan beri kecuali Dia tahu kau mampu hadapinya...."




Dan hati kecil aku selalu berkata....


Nuha...aku nak jadi ibu terbaik yang kau punya.....

Monday, October 28, 2013

Hati ibu



Tidurlah anakku....
Lena dalam dakapan ibu...
Takkan selamanya ibu akan di sisimu...
Tapi ibu harap....
Nanti saat ibu lepaskan jemarimu...
Kau telah cukup ibu siapkan....
Tabah untuk menghadapi dunia dan isinya...
Gagah untuk melawan arus masa...
Dan...
Teguh bersama Allah di jiwa....


-NZ-
1.47pm
281013




Ps: terima kasih Allah...atas pinjaman bidadari kecil dari syurga ini untuk aku....

Monday, October 7, 2013

dilemma

i'm a woman....i'm a wife....i'm a daughter....i'm a housewife....and now....i'm also a mother.....

such a dilemma i had inside my mind these few days....(weeks or months maybe)

i am a wife...and i am a mother....that is my priority now....my job is for taking care of my husband, my daughter and absolutely my home.....i like to do that....or....shall i say i lovee to do that? i mean to do all the house chores....to taking care of my family.....but....it don't come with any income.....no money....no wealth....of course my husband will give me some every month....but to ask everything from him is really make me feel uneasy....i want to buy anything i want with my own money.....i want to gain everything i want by my own....

and here comes my dilemma....i want to work....i want to get a job....i want to earn some money for my family by my own.....i want to buy anything i want by myself....i want to make myself useful for everything and everyone i have....i don't want to be a burden to my husband even he never feel or say me that.....

then step in my family.....for them...it is a great disappointment if i'm not working and just stay home as a housewife....as to them i am the smartest among all...(not my say....just their opinion based on my exam's results)....and for i am a degree in actuarial science graduate.... and they want me to be independent woman who not too depend to my husband and many more.....

as for my husband.....he is not rejecting the idea of me working....he respect me if i want to help him raise money for the family....but...he also come with some conditions.....no job of 9-5....find the job with much day leave....don't do job like this....and that....and so on....means no office work...no banking or insurace industry....and easy to say...he wants me to be a teacher.....


but to be a teacher nowadays is not as easy as before....i mean technically....for i am no degree in education graduate......God.....can i find any job that can satisfy everyone in my life?


i just can sigh when someone posted on facebook... 'surirumah adalah pekerjaan paling mulia di dunia'....'duduk dan berjimat menguruskan rumahtangga lebih baik dari berkerja dan membazir' or when i read newspaper that stated 'working parents is the reason of all teenager's social problems' an so on.... i don't deny that....plus...all the statement is indeed very true.....


but...with all the high living cost today....with all the raising price tag for petrol, food, health maintenance and all living necessities... i surely cannot just sit and see my husband working from dawn until night to earn money for my family......ohh....can you feel the frustration inside me?

and....here is my greatest nightmare.....when i see nuha's pure face....oh....my heart melt.....and it started asking....'can you let some other woman raise your child while you're working?'...'do you want to have very limited time for your child for whole of your life?'....'don't you want to raise up your children by yourself?'...........isk....when i see her face,then the answer is absolutely NO......


Allah.....give me the best solution as You never let me down this whole time....please.....i want to make myself useful....i want to satisfy everyone that i love....i want to help my family...yet....i want to taking care of my family for all my life.....




i really asking You the best solution for all....ya Allah.....ya sami' ya basir......

Friday, September 20, 2013

pantang

hari ni masuk hari ke-22 berpantang....halfway to go.....cepat la habis pantanggg....aku dah la spesies manusia paling pantang jumpa makanan.....kena pantang2 ni...haiyooo...menduga iman oooo....

nuha pun dah masuk hai ke-22....dah 3minggu umur anak ibu... walaupun nuha suka ulang alik duduk wad, tapi alhamdulillah...nuha sihat wala'fiat nampaknya.... ^_^

so far dalam masa berpantang ni...aku takde masalah pun dengan makanan....almaklumlah pantang jumpa....apa mak aku hidang depan mata memang bedal licin je semua....memang tak memilih langsung-langsung.....tapi tetap kena jaga jaga jugak.....nuha banyak naik ruam n spot....kulit macam ibu la nampak gayenye.....n ibu la yg kena jaga makan nampaknya....huuuu


awal2 lepas bersalin....aku ngaku aku memang ada baby blues sikit.....padahal selama ni aku tak pernah ada masalah pun nak handle baby....newborn pun aku rilek je....but now, bila sendiri yang bersalin....baru aku tau betapa pentingnya fasa berpantang dan sokongan 100% dari encik suami n family....ye la...dengan keadaan sakit2 baru lepas bersalin, nak handle baby lagi...kencing berak muntah nangis n sakit dia....nak handle diri sendiri lagi yang tengah sakit...jalan kengkang2....badan sakit2....hormon turun naik....ohh....memang sangat mencabar....hal sentap menyentap memang selalu berlaku.....baru aku tau how baby blues is...hoho

tapi yang paling sentap n mencabar adalah bila ramai makcik2 yang akan suggestkan macam2 untuk kau jaga n besarkan anak kau.....tang nak cover muka dan senyuman tu la paling mencabar.....ye la....aku tau....aku baru jadi ibu....nak mengaku diri ibu muda, takde la rasa muda sangat kot dah masuk 26 nih....tapi sebab baru anak sorang, ofcoz la ilmu parenting tu memang sangat cetek....aku ngaku....banyak lagi yang kena aku belajar dan tahu....

teori 1 yang aku tak boleh nak relate:
kau tengok mulut anak kau ni, dah macam anak burung mintak makan dah, bagi je la makan sikit, takyah banyak pun....asal anak kau kenyang...

tapi, aku pun tahu, baby are not suppose to be feed with anything besides milk untik 6 month kan?...sebab secara saintifiknya usus bayi adalah sangat lemah dan tak mampu untuk mencernakan makanan lain selain susu dengan baik....dan makanan yang terbaik dan paling mudah cerna adalah susu ibu.....jadi bila ade yang mempertikaikan ketidakcukupan susu aku untuk bagi pada nuha....mestilah aku sentap di situ....susu badan aku banyak alhamdulillah....dan baby yang bf memang akan cepat lapar sebab susu ibu sangat mudah dicerna....kenapa baby yg diberi makan or susu formula akan nampak lebih keyang dari baby yang bf? sebab makanan2 tu adalah susah untuk dicerna oleh usus bayi, lambat la prosesnya dan lambatlah laparnya bayi tersebut...nampaklah kenyang baby tu kan...walhal dalam perut anak kita tu apa yang terjadi kita pun tak tau....aku tak salahkan ibu2 yang bagi susu formula atau bagi newborn makan...mungkin itu cara dia....tapi, selagi mampu aku bagi nuha bf, aku nak bagi dia bf....kalau dapat, sampai cukup 6 bulan....dan kalau nuha bertuah, sampai umur 2tahun insyaAllah.....

teori 2 yang aku tak boleh nak relate:
masukkan la anak kau ni dalam buai....senang dia nak tidur....kau tengok ni, goyang2 sikit dah tidur...dia mintak buai ni....

nuha belum pandai lagi nak mintak2...hehe....ini keputusan aku dan encik suami....taknak ajar anak tidur dalam buai....aku tak nafikan baby yang diberi buaian akan nampak tidur lebih lama dan lena....tapi...sila google sendiri relation antara bayi dan buai....kau akan jumpa lebih banyak cons daripada pros....yang pros nya aku dah tulis kat atas tu...baby akan tidur lebih lama dan lena...yang cons nya....pegi cari sendiri...macam2 akan jumpa kat google....plus....baby yang dah terbiasa tidur dalam buai, takde buai dah susah nak tidur...dibuatnya baby meragam masa kau tengah travel jauh2 dalam kereta, mana kau nak sambar buai time tu? dibuatnya kita kat rumah orang, mana nak tebalkan muka mintak buai?....

n few days ago nuha tak berapa sihat....meragam 24hours through n through....aku fikir, kalau ada buai pun masa tu, konfem buai pun terbalik sebab nuha nangis n merengek tak berhenti.....phewww....

teori 3 yang aku tak boleh nak relate:
kenapa dibiarkan budak tu tak bedung? sejuk budak tu nanti... kau bedung anak kau tu tebal2....pakaikan baju, bedung lagi kuat2...tebal2....alah, bukan panas pun....budak, mana dia reti rimas ke,panas ke....

ok....firstly.... kalau budak tu tahu sejuk, apakah dia tak akan tahu panas? of coz la dia tahu!...manusia normal mesti akan kenal sejuk dan panas...apa lagi baby yang kulit masih nipis....

aku tahu bedung tu penting....sebab bedung tu untuk buatkan baby tak tersentak2 lebih2 sebab adalah normal untuk bayi yang baru lahir untuk terkejut2.....ok, ini fakta.... kalau orang kata bedung baby sebab taknak kaki pengkor, itu adalah mitos semata-mata... iman dulu tak pernah bedung, alhamdulillah kaki dia ok je....

nuha pulak, dia rela je kena bedung....tapi kadang kalau panas sangat or nampak dia rimas sangat, aku bukak je bedung dia...kesian....masa nuha masuk wad sebab badan dia panas hari tu, doc siap marah aku sebab kata aku bungkus anak tebal sangat....padahal kalau baby duduk dalam wad, memang dia akan bogelkan je baby tu, just pakai pampers je....

fakta lagi: kalau kita demam, jangan bungkus badan dalam selimut, taknak mandi dan taknak duduk dekat kipas...sebab makin berkumpul haba dalam badan....sila pakai baju yang nipis, mandi dan duduk ditempat yang bersuhu selesa supaya haba dalam badan akan keluar...

lagi satu fakta: bedung baby sampai umur 1bulan, atau hingga habis pantang sahaja....lepas tu, kalau rajin sangat bedung, akan membataskan tumbesaran bayi....kenapa? sebab setiap kali baby bergerak, mengeliat dan stretch badan, tumbesaran bayi akan berlaku...


alhamdulillah aku dan encik suami jenis yang dengar, sengih dan terus buat apa yang kami rasa terbaik....takkan nak ikutkan sangat sentap tu....hati orang tua kena jaga jugak kan.....

tapi...sentap juga bila ada yang sound, 'anak kau ni payah betul...memanjang tak boleh...buai tak boleh, bagi makan tak boleh....semua tak boleh'....ohhh.....susahnya nak control muka......


takpe la...betul...aku akui...aku dulu pun mak aku bagi makan before 6th month n tidur dalam buaian....dan aku pun membesar dengan sihat dan kuat.....itu cara mak aku....dan alhamdulillah...mak aku tak pernah pertikaikan cara anak2 dia nak membesarkan anak masing2....semua orang ada cara sendiri untuk besarkan anak masing2....selagi tak salah....takde masalah kot apa yang dia buat tu....kan terpulang pada masing2?


oh...panjang giler aku membebel kali ni....apakah nanti aku akan jadi ibu yang kuat membebel?...harap2 tak laa...heee....stop dulu la...lain kali sambung cerita2 lagi k....

Tuesday, September 10, 2013

sembilan september

Dah masuk 10 september.....maknanya umur dah melangkah 26 tahun 1 hari...alhamdulillah.....tak terbayang umur panjang menjejak ke usia ni...dan satu masa dulu tak terbayang umur 26 dah punya anak dan suami....heee

Syukur ya Allah..untuk semua ni....dan syukur juga alhamdulilah....selamat dah aku bersalinkan nurunnuha binti zulfekri 30/8 hari tu....


Semoga nuha membesar jadi anak yang baik dan solehah...jadi anak yang rajin dan bijaksana....macam namanya... annuha....insyaAllah.....

Allah...izinkan aku pinjam nuha dan encik suami lama sikit....aku tahu aku tamak....tapi aku harap dapat pinjam mereka sampai hujung nyawa aku.....aku harap.....


Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan buat kami suami isteri...untuk mendidik dan membesarkan anak2 kami...insyaAllah.....


:26: terima kasih atas doa dan ingatan....terima kasih Allah untuk semua yang di tangan.....terima kasih Allah untuk semua yang di sisi, kesayangan...


My precious little gift.... ^_^

Thursday, August 15, 2013

38

due tak sampai lagi 2 minggu.....dalam hati sudah dup dap dup dap.....

bila tengok kat fb kawan2 lain yang due lebih kurang dah pun selamat.....hati mula rasa cuak.....

huaaaa........bila turn aku nak sampai??.....

serius nervous......

sekarang bila jumpa siapa2 pun.....yang aku mintak cuma satu.....doakan aku....doakan aku....doakan semuanya selamat.......

heeee.......baby.....bila nak jumpa ibu ni?




ehh....lupa.....

selamat hari raya....maaf zahir batin......

alhamdulillah baby bagi ibu chance beraya dulu.....

nanti raya haji kita raya sama2 k baby....insyaAllah.... ^_^

Thursday, July 25, 2013

35

happy nuzul quran everyone!


malam ni dah masuk 17 ramadhan....means dah 16 hari kita puasa.....dah 16 hari jugak aku dan baby puasa....halfway to go baby!....chaiyok2!....


aku harap sgt dapat habis puasa penuh tahun ni.....dan aku harap sangat dapat khatam dengan baby ramadhan kali ni.....tapi entah la.....entah dapat entah tidak.....kita cuma merancang......dan Allah jualah sebaik-baik perancang......

puasa kali ni betul2 menduga iman.....ada hari2 yang macam ok......ada hari2 yang lembik terdampar je aku macam dugong kenyang walaupun tak berapa nak kenyang sebab perut je yang boyot....hahaha.....kalau puasa tahun lepas aku rilek je boleh tawaf jalan tar 3-4 kali....puasa kali ni, jangankan jalan tar....tar depan rumah pun kadang tak larat nak jejak....huahua.....aku rasa encik suami sabar je tengok nk pegi keje aku tido, balik keje pun aku tido......huuuu....ampun maaf dipinta......bukan niat aku nak membuta sahaja.....heeee



last week pegi kk untuk check up.....bila scan, doc kata kepala baby kat atas.....as for this whole 8 months, setiap kali scan baby ok je kepala kat bawah.....tapi last week, 34 weeks, kepala kat atas.....doc kata jangan risau sgt.....selalgi ada ruang baby akan pusing lagi dalam perut....and yes.....baby keep pusing2 dalam perut aku....and setiap kali aku check kepala baby.....it may be anywhere but bawah....huahua.....minggu depan scan lagi....kalau kepala baby still kat atas, doc akan terus transfer case g hospital......bersedia la untuk sebarang kemungkinan ye iya.....

haih....baby pun nak beraye ye baby...tak sempat nak bagi chance ibu beraya berdua dulu ek??....huuuu......seriusnya aku seram.....nak bersalin normal pun aku seram......if doc kata kena c-sec pun aku seram.....uwaaaa.......


tapi....macam aku cakap tadi...kita cuma merancang....Allah jualah sebaik-baik perancang......if baby nak deliver sekarang pun aku ok....if baby nak deliver after raya pun aku ok....yang penting ibu n baby sama-sama selamat.......insyaAllah.....doa banyak-banyak....doa banyak-banyak.....dear friends....please pray for me.....



sekarang aku sibuk nak mengemas......mana nak kemas rumahnya...raya dah tinggal xsampai 2minggu....kalau dikatanya aku terbersalin awal......entah apa jadi gaknye kat rumah ni kalau orang datang beraya......hehe.....nak kemas barang baby jugak.....for anything that may happen.......



owh....hari2 dalam dilema........nak kemas tak larat.....tak kemas susah hati......sudahnye aku try je la kemas sikit2 apa yang patut......insyaAllah...semoga Allah permudahkan.....




Rabbi yasir wala tu'assir....Rabbi tammim bil khair.....amin insyaAllah......

Thursday, July 11, 2013

33

ramadhan kareem!... ^_^



alhamdulillah.....Allah izinkan aku bertemu lagi dengan ramadhan kali ini....

dah masuk hari ke-2 berpuasa....baby sangat baik dalam perut ibu......takde lapar2 pun....i'm proud of u sayang!

hari2 aku pujuk baby.....esok kita puasa....baby baikkan....kita puasa sama2 k....taknak lapar2.....taknak sakit2....alhamdulillah baby anak yang dengar kata.....so far untuk 2 hari ni takde pun lapar2.....cuma aku yang gedik......haus ya amat!...huuuu

haus+letih....whoaaa.....aku cam kecewa dengan diri sendiri sebab asyik letih je....but then i realize....puasa bawak perut pun letih....apa lagi puasa bawak baby dalam perut.....ofcoz letih 2x ganda.....haus pulak takyah nak cakap.....waktu sahur aku minum air dekat 2botol.....lepas tu tentulah maraton ke toilet je jawabnye...haha.....bila pegi bazar.....beli air sampai 2bungkus.....habis okeh!...aku kagum dengan diri sendiri.....selama ni beli air satu bungkus pun kadang2 sampai buang....ni beli air sampai 2bungkus habis.....sangat kagum....

azam aku nak puasa penuh tahun ini....n nak khatam ramadhan ni dengan baby.....semoga Allah permudahkan urusan....

berangan nak kemas rumah...nak kemas dapur...nak kemas stor....oh.....semoga bila menjelang raya semua tu dah pun jadi kenyataan....hehehe.....


7 weeks to go insyaAllah....permudahkanlah urusan kami ya Allah.... ^_^

Wednesday, July 3, 2013

32

alhamdulillah....plus minus 8 weeks to go.....excited dan seram juga....huuu

tapi seminggu ni badan tak berapa best.....perut bergelodak...kepala sakit....makan je muntah....haish.....rasa macam turn back to waktu mabuk2 dulu....seksanya.....

semalam pergi kk untuk check-up....berat cuma naik 100g.... aku cam....WHAT?? 100G JE??... nurse kata masuk last trimester ni supposedly berat maximum naik 1kg for a fortnight....aku cuma naik 100g je...haish....terus kena jumpa doc....check2...doc kata ada infection.....terpaksa la hari2 makan ubat yg doc bagi coz aku dah tahap makan je muntah2....takut baby tak cukup nutrien....if makin teruk or demam, strictly straight to hospital....huahua....seram je bunyinye.....

baby....ibu sorry for not being well....harap2 lepas ni akan semakin better insyaAllah.....


ramadhan is around the corner.....excited.....tak sabar nak puasa....tak sabar nak raya.....wee!!


Allahumma balighna ramadhan....insyaAllah....


tak tau nak siapkan apa untuk raya.....tak tau nak siapkan apa untuk baby.....tak tau nak siapkan apa untuk encik suami....dan tak tau nak siapkan apa untuk diri sendiri....huhu....blur tak sudah2...padahal i have a luxury of times to make any preparation....


harap2 semuanya akan berjalan lancar insyaAllah....




p/s: bukan patut dah prepare list name untuk baby jugak ke?...but seriously tak tau jugak!...huuu

Thursday, May 30, 2013

27

life gets better alhamdulillah....

perut pun sedang mengembang dengan jayanya.....tak lama lagi surely jadi humpty dumpty...tak larat nak bawak perut....hehe....

selera makan mencanak-canak...ouh....harus control itu.....baby...kita kena control makan okeh....nanti ibu tak larat nak jalan....heee.....

tak sabarnye nak raya.....dari sejak kawin sampai sekarang asyik tak sabar nak raye je....xfaham dengan diri sendiri......first time nak raya dengan encik suami.....eksaited lebih....huu....oh...jangan harapkan sesuatu yg extra dan over dirumah saya raya ni.....semua tu takkan ada....hehehe.....

harap2 dapat tahan berpuasa dengan jayanya tahun ini....kita puasa penuh key baby!!!....ya Allah....semoga mampu nak bertahan....amin....risau tak tahan puasa.....gedik gila aku....selama ni balun puasa sunat macam takde ape je....now nak puasa ramadhan niii....kamon mennn.....gogo chaiyok baby n ibu!!

syaaban is coming very2 soon.....berharap ramadhan datang penuh rahmat dan barakah tahun ini dan tahun2 yang akan datang insya'Allah.....



p/s: ouh....harus cepat2 khatam quran.....tahun ni tak khatam2 lagi.... *guilty* -_-'

Thursday, May 23, 2013

26

Hye...welcoming the final trimester here....


But...life is not a bed full of roses...and i think i just spread thorns down there....

Oh!

Aku tak tau aku yang terlebih emosi...atau memang ibu memgandung adalah terlebih emosi atau hormon yang turun naik ini buat aku macam ni....

But honestly....this feeling and time and condition is tak best sungguh!


Ya Allah....what happened to me?

Jauhkanlah aku dari sikap gedik mengada-ngada yang selalu menyakitkan hati orang2 yang aku sayang.....jauhkan aku dari sifat dan perasaan tak bersyukur pada setiap nikmat dan rahmatMu.....


Allah.....ampunkan segala dosa hambaMu yang lemah ini.....sesungguhnya aku hanya insan biasa....yang takkan terlepas dari dosa....Allah....lembutkan hati insan2 yang aku sakiti untuk memaafkan aku.....


Aku mohon Ya Allah.....











Ps: di matanya ku lihat cinta....dan aku harap sinar itu hingga ke syurga......

Thursday, May 9, 2013

24

The general election had past this few days....but the story about it keep spreading and travelling all around the world i guess?....i don't want to tell which side i am in....undi is rahsia right? It's my right to pangkah anyone that i nak because i know why i pangkah them....



What is inside your mind is absolutely not same as what is hanging around my thought kan? Because i have my own reason, so do you....



But what make me dissapoint is what had happen after....the stories..the pictures...the status in facebook...an all the rumours linger around.... i don't feel like sharing it because me myself honestly dont know which one is true and which one is a lie....i really can't tell it....



Can someone tell me how true is the true? How real is the real? And how lie is the lie? And i keep telling myself.... one click of fitnah i shared, i am two legs inside sharing the dosa too....



Stop it la people....stop spreading the racial fire around.....this is not the future i hope for my children to growing up with.....i hope for a better future...not something like this....


I know someone may feel being lied.... i know someone may feel to redeem for the injustice....i know.. and i felt that too....but not by pointing fingers to the others  that maybe tak bersalah at all....



Melayu.....you really want to repeat the sejarah kan?....go back and open your book la...see how our nenek moyang fighting each other and let the penjajah get our land.... i can see the history is repeating itself...



As for my own thought....chinese is not racist....they are simply our friends and family....kata pun 1 malaysia.... by blowing the fire.... what are you getting in the end?...



Baby....please forgive ibu for mumbling and ranting too much today... my ears have heard enough.... i really sad for what had happen these few days..... i hope for a better future for you....i pray for a better future for you and your becoming adik-adik..... may Allah bless our country.... may Allah give us pemimpin yang terbaik for us in the future... who are willing to sacrifice everything to us, the rakyat, the islam...and for Allah....insyaAllah......

Friday, May 3, 2013

23

Banyak yg aku fikir dalam kepala recently...banyak jugak yg aku plan nak buat hujung minggu ni....siap dah janji dengan encik suami bagai....


since yesterday...nak g pasar malam... nak makan mee lambak....nak join majlis iftitah kat smakj...nak g kenduri rumah sa'dah..how nak balik kg....which kg to go back first lah....how to mengundi lah...bla bla bla...



ohh....too much planning with high confident level kauu....Without terfikir pun anything can happen the way HE planned for us...



But then...everything changed....all the thing we planned changed.....last night....tertouching2 juge aku...emo ibu mengandung la katakan....hehehe.....



But then....my mind keep memujuk.....it's ok....something better is happening beyond my plans.....insyaAllah everything happens for some reasons....and hopefully it is for good.....insyaAllah.....




Allah's said is true.....

   ومگرُوا ومگرالّلهُ والّلهُ خيْرُالْمكِرِين
 Mereka merancang, dan Allah juga merancang,
Dan Allah jua lah sebaik-baik perancang.
Ali-Imran:54




InsyaAllah...keep optimis ye ibu....banyak2 doa....mintak pada DIA....kerana Allah jua lah sebaik2 perancang.....


okeylah....pen-off...nak balik kampung....wehehe.....
wishing you selamat mengundi.....n don't forget to pray for our country....harap2 siapa pun yang menang nanti, will make things better for us all....for our future....for our children....and for the sake of Allah.....insyaAllah.... (^_^)

Wednesday, April 17, 2013

21

kisah suatu senja....

lokasi: meja makan


sambil mengunyah kerepek

en.suami: abang rindu laa....

aku: rindu apa?

en.suami: abang rindu nak iya masak malam2 macam dulu.....


*krik krik krik*


aku: *terus nanges tanpa warning*




************


p/s: doakan aku dan baby.....

Sunday, April 14, 2013

20.3

alhamdulillah.....20 weeks already....

we've got about half way to go...permudahkanlah ya Allah....

baby....duduk dan membesar baik2 dalam perut ibu okey....nanti dah cukup bulan baru keluar.... =)

baby dah aktif sekarang...suka nudge2 dalam perut....tapi, a little nudge pun akan buat aku lega dan tersenyum.....

coz aku tau baby sihat dan aktif dalam perut.....

kadang kalau aku cam tak rasa sgt baby gerak, aku yg sibuk suruh baby gerak....hahaha.....xleh blah betul mak dia nih.....

tapi sekarang memang aku gedik tahap xhengat.....renyah2 sikit tak boleh....jalan jauh sikit tak boleh....letih lebih sikit tak boleh......adeih......sabar je lah....

yang kena sabar lebihnya ofkoz encik suami la.....nak menghadap bini dia yang gedik tahap super ini...hehehe

last week scan dgn doc.....tapi doc tak nampak baby boy or girl....so....surprise!

haha....memang surprise benar....aku dgn encik suami dah penat gaduh nama untuk baby, tapi at the end masing2 cam, ala...bukan tau pun baby boy ke girl...canne nak decide nama?....hahah....

excited of course....but cautious also.... melihat pada tahap kegedikan aku nih....extra careful itu harus.....

doa2kan aku dan baby ye.....mudah2an semuanya sihat dan selamat insya'Allah.......

Sunday, March 10, 2013

14.3

aku rindu ruang ini....

laptop...cepatlah baik....

Thursday, February 14, 2013

11

alhamdulillah it's 11th week already.....

masih juga muntah2...masih juga pening2.....masih juga mual2.....masih loya2....masih.....

alhamdulillah juga......harap2 tak lama lagi semua ni akan stop.....huuu


hari ni cuti....yeayy.....3hari cuti.....

tapi cuti yang tak produktif langsung.....

semalam satu hari sakit kepala ya amat.....jadi satu hari lembik....huhuhu


lepas ni...tinggal seminggu 4 hari je sekolah.....then boleh pencen dengan tenang.....

walaupun taklah tenang mana sebenarnya.....


lepas tu??.....




honestly aku tak tau......let the fate decide.....
hati aku berbisik sesuatu.....
tapi aku tahu takkan ada yang akan terima bisikan tu.....
takpelah....
insya'Allah....Allah akan letakkan aku ditempat yang terbaik untuk aku....untuk suami....untuk baby....dan untuk semua yang menyayangi......


Allah......terima kasih untuk semuanya......

Friday, February 8, 2013

10

week 8, week 9, week 10.....

sangat2 menduga diri....menduga iman......menduga kesabaran......




week 11.....please be nice to me......


tapi....2-3 hari ni.......asyik touching je.....apekah?

Wednesday, January 30, 2013

9

sehari dua ni lembik sangat......semalam sampai 3kali muntah.....makan je muntah....makan je muntah.....hukhuk....terasa sangat nikmat yang Allah tarik.....kalau dapat makan tu....ya Allah....sedapnya makanan......huhu


kadang bila balik sekolah...terus terbaring....nak angkat tangan pun macam tak mampu je.....takde tenaga langsung rasanya.....apa taknya....makan tanak.....yang nak makan tu...kejap je duduk dalam perut......lepas tu habis jadi habuan encik toitoi.....


kesian encik suami......rumah tak berkemas....baju tak berlipat.....balik rumah bini muka pucat je....tak masak....makan nak mengada.....dan banyak lagi aksi gedik isterinya ini.....hukhukhuk....berdosanya rasa......kadang2 rasa nak nanges2 mintak ampun dengan encik suami.....


tapi alhamdulillah....encik suami sangat baik.....sangat memahami......kadang2 aku tanya....'abang kecik ati tak iya macam ni dengan abang?'......encik suami jawab 'taklah'......waaaa......dalam hati dah nanges2 dah.....hahaha.....emosi memang upside down sungguh!


aku doa sangat....Allah bagi aku kekuatan.......teruk rasanya mabuk2 ni.....rasa bersalah pada semua orang.....tapi syukur alhamdulillah...Allah bagi aku peluang rasa pengalaman ni......kuat iya....kuat!......


cepatlah 1st trimester ni berakhir.......orang kata masuk 4bulan dah tak mabuk2 ek??...katanya laaa.....harap2 macam tu la.....


terima kasih Allah untuk rasa ini....terima kasih Allah untuk perasaan ini.....terima kasih Allah untuk pengalaman ini......terima kasih Allah untuk suami yang memahami.....terima kasih Allah untuk keluarga yang menyayangi.......terima kasih untuk segala limpahan rahmat dan kasih sayangMu ini.......


terima kasih suami.....untuk segalanya.......

Thursday, January 24, 2013

8

hari ni cuti....maulud nabi.....meriah tengok orang berarak depan rumah menuju ke masjid....macam tengah sambut raya je......hati rasa macam nak melompat je join sekali........tapi....in this condition......tak mampu kot rasanya......sarapan pagi minum milo pun berterabur cari singki sebab nak muntahkan balik.....tak sanggup rasanya sibuk mencari singki kat masjid dikala orang lain sibuk dengar ceramah maulud....hukhuk.....


alhamdulillah....hari ni baby dah masuk 8 minggu......harap baby akan terus sihat dan kuat dan cergas duduk dalam perut ibu......walaupun ibu sekarang ni asyik lembik dan muntah2......tapi baby mesti kuat okay!.....


alhamdullilah......harap aku akan terus kuat jugak.......untuk baby....untuk encik suami...dan untuk diri sendiri.....gogo chaiyok iya!


tak tergambar rasanya perasaan jadi bakal ibu......seronok sangat.......terima kasih Allah untuk anugerah dan perasaan ni.........


Allah yang baik.......aku bersyukur sangat2 dengan semua yang aku ada saat ni.....jadikan aku dan suami hambaMu yang bersyukur....jadikan zuriat kami ini anak yang baik......yang sihat...yang bijak.....yang taat pada perintahMu.....yang hormat dan kasihkan ibubapanya........


tingginya harapan ibu pada baby.......tapi Allah jua lah yang maha memberi........berilah ya Allah......yang terbaik.....yang paling baik.....yang sebaik2nya untuk anak ini.......untuk dunia dan akhirat nya....untuk islam agamanya....dan untukMu Allah....Tuhannya......insya'Allah amin.....(^_^)
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template