~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Friday, September 20, 2013

pantang

hari ni masuk hari ke-22 berpantang....halfway to go.....cepat la habis pantanggg....aku dah la spesies manusia paling pantang jumpa makanan.....kena pantang2 ni...haiyooo...menduga iman oooo....

nuha pun dah masuk hai ke-22....dah 3minggu umur anak ibu... walaupun nuha suka ulang alik duduk wad, tapi alhamdulillah...nuha sihat wala'fiat nampaknya.... ^_^

so far dalam masa berpantang ni...aku takde masalah pun dengan makanan....almaklumlah pantang jumpa....apa mak aku hidang depan mata memang bedal licin je semua....memang tak memilih langsung-langsung.....tapi tetap kena jaga jaga jugak.....nuha banyak naik ruam n spot....kulit macam ibu la nampak gayenye.....n ibu la yg kena jaga makan nampaknya....huuuu


awal2 lepas bersalin....aku ngaku aku memang ada baby blues sikit.....padahal selama ni aku tak pernah ada masalah pun nak handle baby....newborn pun aku rilek je....but now, bila sendiri yang bersalin....baru aku tau betapa pentingnya fasa berpantang dan sokongan 100% dari encik suami n family....ye la...dengan keadaan sakit2 baru lepas bersalin, nak handle baby lagi...kencing berak muntah nangis n sakit dia....nak handle diri sendiri lagi yang tengah sakit...jalan kengkang2....badan sakit2....hormon turun naik....ohh....memang sangat mencabar....hal sentap menyentap memang selalu berlaku.....baru aku tau how baby blues is...hoho

tapi yang paling sentap n mencabar adalah bila ramai makcik2 yang akan suggestkan macam2 untuk kau jaga n besarkan anak kau.....tang nak cover muka dan senyuman tu la paling mencabar.....ye la....aku tau....aku baru jadi ibu....nak mengaku diri ibu muda, takde la rasa muda sangat kot dah masuk 26 nih....tapi sebab baru anak sorang, ofcoz la ilmu parenting tu memang sangat cetek....aku ngaku....banyak lagi yang kena aku belajar dan tahu....

teori 1 yang aku tak boleh nak relate:
kau tengok mulut anak kau ni, dah macam anak burung mintak makan dah, bagi je la makan sikit, takyah banyak pun....asal anak kau kenyang...

tapi, aku pun tahu, baby are not suppose to be feed with anything besides milk untik 6 month kan?...sebab secara saintifiknya usus bayi adalah sangat lemah dan tak mampu untuk mencernakan makanan lain selain susu dengan baik....dan makanan yang terbaik dan paling mudah cerna adalah susu ibu.....jadi bila ade yang mempertikaikan ketidakcukupan susu aku untuk bagi pada nuha....mestilah aku sentap di situ....susu badan aku banyak alhamdulillah....dan baby yang bf memang akan cepat lapar sebab susu ibu sangat mudah dicerna....kenapa baby yg diberi makan or susu formula akan nampak lebih keyang dari baby yang bf? sebab makanan2 tu adalah susah untuk dicerna oleh usus bayi, lambat la prosesnya dan lambatlah laparnya bayi tersebut...nampaklah kenyang baby tu kan...walhal dalam perut anak kita tu apa yang terjadi kita pun tak tau....aku tak salahkan ibu2 yang bagi susu formula atau bagi newborn makan...mungkin itu cara dia....tapi, selagi mampu aku bagi nuha bf, aku nak bagi dia bf....kalau dapat, sampai cukup 6 bulan....dan kalau nuha bertuah, sampai umur 2tahun insyaAllah.....

teori 2 yang aku tak boleh nak relate:
masukkan la anak kau ni dalam buai....senang dia nak tidur....kau tengok ni, goyang2 sikit dah tidur...dia mintak buai ni....

nuha belum pandai lagi nak mintak2...hehe....ini keputusan aku dan encik suami....taknak ajar anak tidur dalam buai....aku tak nafikan baby yang diberi buaian akan nampak tidur lebih lama dan lena....tapi...sila google sendiri relation antara bayi dan buai....kau akan jumpa lebih banyak cons daripada pros....yang pros nya aku dah tulis kat atas tu...baby akan tidur lebih lama dan lena...yang cons nya....pegi cari sendiri...macam2 akan jumpa kat google....plus....baby yang dah terbiasa tidur dalam buai, takde buai dah susah nak tidur...dibuatnya baby meragam masa kau tengah travel jauh2 dalam kereta, mana kau nak sambar buai time tu? dibuatnya kita kat rumah orang, mana nak tebalkan muka mintak buai?....

n few days ago nuha tak berapa sihat....meragam 24hours through n through....aku fikir, kalau ada buai pun masa tu, konfem buai pun terbalik sebab nuha nangis n merengek tak berhenti.....phewww....

teori 3 yang aku tak boleh nak relate:
kenapa dibiarkan budak tu tak bedung? sejuk budak tu nanti... kau bedung anak kau tu tebal2....pakaikan baju, bedung lagi kuat2...tebal2....alah, bukan panas pun....budak, mana dia reti rimas ke,panas ke....

ok....firstly.... kalau budak tu tahu sejuk, apakah dia tak akan tahu panas? of coz la dia tahu!...manusia normal mesti akan kenal sejuk dan panas...apa lagi baby yang kulit masih nipis....

aku tahu bedung tu penting....sebab bedung tu untuk buatkan baby tak tersentak2 lebih2 sebab adalah normal untuk bayi yang baru lahir untuk terkejut2.....ok, ini fakta.... kalau orang kata bedung baby sebab taknak kaki pengkor, itu adalah mitos semata-mata... iman dulu tak pernah bedung, alhamdulillah kaki dia ok je....

nuha pulak, dia rela je kena bedung....tapi kadang kalau panas sangat or nampak dia rimas sangat, aku bukak je bedung dia...kesian....masa nuha masuk wad sebab badan dia panas hari tu, doc siap marah aku sebab kata aku bungkus anak tebal sangat....padahal kalau baby duduk dalam wad, memang dia akan bogelkan je baby tu, just pakai pampers je....

fakta lagi: kalau kita demam, jangan bungkus badan dalam selimut, taknak mandi dan taknak duduk dekat kipas...sebab makin berkumpul haba dalam badan....sila pakai baju yang nipis, mandi dan duduk ditempat yang bersuhu selesa supaya haba dalam badan akan keluar...

lagi satu fakta: bedung baby sampai umur 1bulan, atau hingga habis pantang sahaja....lepas tu, kalau rajin sangat bedung, akan membataskan tumbesaran bayi....kenapa? sebab setiap kali baby bergerak, mengeliat dan stretch badan, tumbesaran bayi akan berlaku...


alhamdulillah aku dan encik suami jenis yang dengar, sengih dan terus buat apa yang kami rasa terbaik....takkan nak ikutkan sangat sentap tu....hati orang tua kena jaga jugak kan.....

tapi...sentap juga bila ada yang sound, 'anak kau ni payah betul...memanjang tak boleh...buai tak boleh, bagi makan tak boleh....semua tak boleh'....ohhh.....susahnya nak control muka......


takpe la...betul...aku akui...aku dulu pun mak aku bagi makan before 6th month n tidur dalam buaian....dan aku pun membesar dengan sihat dan kuat.....itu cara mak aku....dan alhamdulillah...mak aku tak pernah pertikaikan cara anak2 dia nak membesarkan anak masing2....semua orang ada cara sendiri untuk besarkan anak masing2....selagi tak salah....takde masalah kot apa yang dia buat tu....kan terpulang pada masing2?


oh...panjang giler aku membebel kali ni....apakah nanti aku akan jadi ibu yang kuat membebel?...harap2 tak laa...heee....stop dulu la...lain kali sambung cerita2 lagi k....

Tuesday, September 10, 2013

sembilan september

Dah masuk 10 september.....maknanya umur dah melangkah 26 tahun 1 hari...alhamdulillah.....tak terbayang umur panjang menjejak ke usia ni...dan satu masa dulu tak terbayang umur 26 dah punya anak dan suami....heee

Syukur ya Allah..untuk semua ni....dan syukur juga alhamdulilah....selamat dah aku bersalinkan nurunnuha binti zulfekri 30/8 hari tu....


Semoga nuha membesar jadi anak yang baik dan solehah...jadi anak yang rajin dan bijaksana....macam namanya... annuha....insyaAllah.....

Allah...izinkan aku pinjam nuha dan encik suami lama sikit....aku tahu aku tamak....tapi aku harap dapat pinjam mereka sampai hujung nyawa aku.....aku harap.....


Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan buat kami suami isteri...untuk mendidik dan membesarkan anak2 kami...insyaAllah.....


:26: terima kasih atas doa dan ingatan....terima kasih Allah untuk semua yang di tangan.....terima kasih Allah untuk semua yang di sisi, kesayangan...


My precious little gift.... ^_^
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template