~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Friday, November 28, 2014

kakak

Kakak nuha....
Ibu purposely called you kakak...so that you know you are a kakak now....a big sis that will jaga adik-adik bila ibu takde nanti...

Kakak...
Kakak belum pun masuk setahun 3bulan....still a little baby....but you already had an adik now.....kadang-kadang ibu sedih tengok kakak.....sometimes ibu rasa macam some people nak jarakkan kakak dari ibu....ibu rasa jauh dari kakak....ibu rindu kakak!

Kakak.....
Ibu doa sangat one day kakak akan faham hati ibu.....yang ibu sayang sangat kakak....tak kira berapa ramai pun adik kakak akan ada nanti insyaAllah.....kakak tetap kesayangan ibu.....

Kakak.....
Membesarlah jadi wanita hebat.....jadi anak solehah....jadi hamba Allah yang solehah....jadi isteri solehah....dan jadi ibu yang solehah.....insyaAllah....

Ibu rindu kakak....ibu sayang kakak....ibu rindu kakak sangat-sangat....

Selagi mampu...selagi terdaya...dan selagi ada rezeki ibu mendidik membesarkan kakak.....ibu harap sangat...nobody will seperate us....

You are my 1st blind love....hati dan jiwa ibu....selamanya.....

Wednesday, November 12, 2014

welcoming muhammad naim

Alhamdulillah....4.11.2014 bersamaan 11 muharram 1436 jam 8.18 pagi aku dah selamat melahirkan muhammad naim bin zulfekri...

Having the 2nd baby...buat aku terfikir betapa hebatnya perempuan yang bergelar ibu....

Sebelum bersalin orang asyik kata...
'Ala...nt ibu dah ada adik baby dah xheran nuha...'
'Nantikan dah ada adik,nuha mesti dah tak kisah sangat...'
'Nanti mesti sayang adik lebih...'
And so on so forth...

But the cakap-cakap was totally wrong!

Since naim lahir....sayang aku pada nuha tak pernah kurang...malah semakin sayang...and the great feeling is....sayang aku pada naim juga tak pernah terasa terlebih atau terkurang dari nuha....

Hebatnya seorang ibu....punyai terlalu banyak ruang dalam hati untuk diisi dengan cinta yang terlalu besar untuk anak-anak....

Itu baru aku....aku yang baru merasa beranak dua....mak ada 6 anak....dan orang lain ada 8 mungkin 10 anak.....betapa besarnya hati seorang ibu itu....


Nuha dan naim....if one day you read this.....ibu cuma mahu kamu tahu.....sayang ibu pada kamu itu terlalu....terlalu banyak....terlalu besar....

Doa ibu sentiasa untuk kamu.....kasih ibu takkan berkurang buat kamu berdua...dan mungkin juga untuk adik-adik seterusnya....andai ada rezeki kita... =)

Semoga kalian menjadi anak-anak yang baik...jadi hamba Allah yang baik....insyaAllah...

Terima kasih Allah...untuk rezeki dan anugerah anak-anak buat aku....dan untuk izin memberikan peluang aku menikmati perasaan ini....

Nuha dan naim....don't grow up too fast...i will miss this moment big time....

Saturday, September 20, 2014

listing

6 weeks to go insyaAllah....
5 weeks remains for me before take a long holiday for confinement....

Now i'll start to listing the to do s that must be complete before my baby come out....

1. Complete the baby n ibu's stuff

Think that i don't need much additional things....

To buy is just bakul baju for baby, selipar jepun and maternity pad for ibu....

Things like nuha's new carseat and baby's stroller can be considered too...

2. Finish preparing stuff for baby n ibu

I should start to preparing things....

Basuh baju2 newborn nuha
Clean the baby's bath tub and bouncer and slingring
Prepare baby n ibu's bags for hospital

3. Finish my schoolwork

Make sure pengawas ok before i left them
Make sure i complete my task
Make sure sempat untuk handle upkk
Make sure sempat preparing my students for final exam
Make sure nanti bila berpantang takde perkara berbangkit yg buat school will contact me all the way... -_-'


Risau jugak sebab dah masuk 34 week but tak prepare apa pun lagi...
Dan risau jugak sebab aku dah start rasa baby macam tak sabar nak keluar...ohhh

Baby...please be nice to ibu...ibu banyakkkk lagi benda belum siap before we meet.....
Ibu tak sabar nak jumpa awak.....
Hope you'll wait some more weeks..

I love you beyond much sayang...
Ayah and kakak too.... ^_^

Monday, July 14, 2014

terikat

Hati ni terikat kuat pada dunia.....
Sangat kuat.....
Bukan harta yang aku gilakan...
Bukan duit jadi kejaran....

Tapi kasih jadi pengikat....
Buat aku terpaut lebih pada dunia.....

Aku takut mati.....
Sungguh aku takut mati.....
Dan aku yakin rata rata semua orang takutkan mati....

Walhal hampir setiap hari aku kisahkan di kelas....
Pada anak anak yang baru mengenal dunia.....
Yang mati itu pasti.....
Perkara paling benar antara segala kebenaran....
Dan hidup itu.....
Terserah pada Tuhan.....

Benarlah....
Mati itu penasihat yang paling ampuh....
Paling menyedarkan.....
Lebih kurang sebulan ini....
Tanah perkuburan kampung pasir panjang menerima 5 jasad.....
Yang membuatkan aku tersedar.....
Kecil besar....tua muda....remaja dewasa....
Sesungguhnya janji Allah itu akan tiba tanpa mengira usia.....

Entah bila masa aku agaknya?

Setiap kali aku pandang wajah nuha....
Hati berkisah...
Ya Allah....panjangkan usiaku....
Belum sanggup lagi aku lepaskan anakku....
Aku nak lihat dia dewasa,berjaya dan bahagia....
Ya Allah.....panjangkan usia anakku.....
Izinkan dia lebih mengenal dunia......

Setiap kali aku pandang wajah suami....
Hati berbisik.....
Ya Allah....panjangkan usia suamiku....
Ingin aku meniti hari hari tua bersamanya.....

Setiap kali aku pandang wajah bonda ayahanda...
Hati merintih....
Ya Allah....panjangkan usia ibu ayahku.....
Belum puas rasanya aku berbakti pada mereka.....

Setiap kali aku pandang wajah kakak abang adik ipar duai....
Hati meminta....
Ya Allah...panjangkan pertemuan kami....
Moga akan terus ada waktu untuk kami berkumpul bersama bersenda tawa.....

Setiap kali hati teringat pada rakan rakan sahabat handai....
Hati mengadu....
Aku rindu.....panjangkan usia mereka Ya Allah.....
Moga akan ada lagi pertemuan kami bersama.....


Sungguh.....
Aku takut kehilangan kesayangan....
Insan insan terkasih.....
Rasa tak mampu menanggung kehilangan....

Selalu aku ingatkan pada hati...

Tanamkan 'hasbunallah wa ni'mal wakeel'....

Tapi terikatnya hati pada dunia...
Benar benar buat aku lupa Allah sebaik baik pelindung.....

Allah.....

Tanamkan namaMu teguh dalam diri.....
Moga moga kematian dan kehilangan bukan lagi sesuatu yang menakutkan.....


Allah......

Teguhkan hatiku memegang AgamaMu.....

Thursday, June 26, 2014

the tiredness

Aku penat.....penat sangat...bukan tahap penat sangat lagi.....tapi tahap super penat.....

Aku penat since weeks before my big sis' wedding.....continued with my lil' SIL's wedding....and continued with the never ending works at school and chores at home....and continued with this coming ramadhan with all the kenduri and tahlil before it....

Oh God.....sometimes I think I heard my body cried for rest but my mind keep telling me 'dunia bukan tempat untuk berehat'....


I'm at the state where my body aches whole but I cannot stop doing things for there are loads of unfinished bussines here and there....

I'm at the state where I ate half dulang of nasi campur for myself keep remind me I need food to reboost my energy, to regain my breastmilk and to fulfill my stomach....and it end at the toilet bowl because I'm so tired and I throw out everything inside my stomach....

Aku tak pernah rasa penat macam ni sekali....where I woke up at 4 in the morning bukan untuk tahajud...but to finish my school work and stay awake the whole day to settle my house, go to school, prepare everything for my little family and only to find myself go to bed at earliest 11'o clock at the night....


Allah....

Sungguh aku tak mengeluh...tapi tak tertanggung rasanya tubuh.....and I'm keep worrying about my baby inside because ibu is so tired and weak....

One of my colleague always remind me.... 'Kau kena rehat....kau tu pregnant....nanti kalau collapse macam mana...'

Oh....how I really hope for a proper rest but I can't....

Allah......aku mohon kekuatan....aku mohon ketabahan....for I really trust that You will never give anyone things that they cannot handle..


Allah...aku harap.....aku harap sangat sangat....ramadhan yang bakal menjelang ni will slow down everything around.....

Aku harap sangat sangat....aku punya tenaga yang cukup untuk puasa penuh dan buat aktiviti harian dengan baik dan tenang.....

Aku harap sangat sangat......


Thursday, April 17, 2014

breastfeeding....aku,nuha dan baby

aku sebenarnya dalam dilema since dapat tahu yang aku pregnant 8weeks and nuha baru je masuk 7bulan...dilema sebab bila orang-orang lain tahu yang aku pregnant, masing-masing keluar fatwa yang aku should stop bf nuha sebab takut tak cukup khasiat untuk baby dan macam-macam lagi....

mostly yang keluar warning dan fatwa tu mesti la orang-orang tua....dorg dah banyak pengalaman gitu kononnya.....so....here i am....being in dilemma.....sebab doktor lokman yang confirmkan aku pregnant tu....tak kata pun kena stop bf nuha....and he advised me to continue bf nuha as long as takde bleeding or any contraction happen.....

masa awal-awal tahu pregnant...aku mabuk sikit-sikit je....so aku masih boleh makan banyak-banyak dan minum banyak-banyak.....so far takdelah effect sangat pada production susu aku.....untuk dapatkan 4oz setiap kali pam pun takde masalah......

but now....the dilemma getting worst.....sebab aku dah start mabuk teruk....makan je muntah....selera makan kurang dan minum air pun harus dipaksa-paksa.....untuk bf nuha secara normal, alhamdulillah takde masalah....tapi untuk pam....sangat menguji ketabahan.....sebab aku makan tak menentu.....so kadang-kadang...bila pam nak dapat 3oz pun sangat susah.....apa lagi nak cukupkan 4oz untuk satu botol, dan bekalkan 2botol sehari untuk nuha kat rumah pengasuh.....aku sedih gila bila pam hasilnya sikit je....dan aku sampai nangis malam-malam tenung muka nuha tido....sebab rasa bersalah sangat pada dia....

rasa macam aku loser....tak pandai jadi ibu....tak cukup bagi susu untuk nuha....ibu yang teruk and macam-macam rasa lagi yang ada.....sebab kadang-kadang nuha demand nak aku, dan aku tak mampu pun nak layan dia sebab melepek kemabukan.....serius sedih ok....rasa macam aku tak adil jadi ibu....

last week aku suruh jugak encik suami beli susu formula....sebab aku risau nuha lapar kar rumah pengasuh...so i think i should teach her to formula feeding.....1st try.....nuha muntah- muntah sampai habis isi perut......hati ibu aku rasa sedih and sakit sangat setiap kali nuha muntah sambil nangis-nangis.....konon-konon azamnya taknak bagi lagi nuha formula feeding.....tapi...esok lusanya...bila pam susu and dapat hasil xcukup lagi 4oz....aku try lagi bagi susu formula.....tapi nuha memang budak cerdik....dia rasa sikit and juih-juihkan lidah dia....sign for her TAKNAK!....huuu....sedihnya hati ibu nak oi......dah berapa kali aku try bagi nuha susu formula....tapi still, dia taknak sangat.....aku buat 2oz....nuha minum tak sampai 1oz pun.....lebihnya jadi habuan sinki je.....

sehari dua ni...aku try to positive thinking....aku asyik fikir...why not? why not aku aku bagi je bf kat nuha as long as she demand for it? masalah aku sekarang is ketidakcukupan susu pam untuk aku bekalkan kat rumah pengasuh.....so i should find solution for that problem.....bukan create another problem untuk konon-kononnya selesaikan masalah aku.....the problem is me! bukan nuha!.....

now aku start balik consume moringa capsules yang aku stop ambik lepas susu aku banyak dulu....hasilnya untuk hari ini...alhamdulillah dah cukup susu pam 4oz x 2botol untuk nuha bawak pegi rumah pengasuh tengah hari ni.....and aku tengah berusaha cari bahan untuk buat lactation cookies macam yang sa'dah post recipe kat group few months ago....

dan aku tengah pujuk encik suami untuk belikan aku multivitamins untuk pastikan zat yang cukup untuk aku, nuha dan baby.....i don't care whatever it is....aku nak cuba.....if apa yang aku tengah cuba tak jalan, i'm considering nak try shaklee or umma lacto or whatever....as long as susu aku cukup untuk nuha.....zat cukup untuk aku, nuha dan baby.....and aku hari-hari paksa diri untuk makan banyak, dan minum air banyak....no matter how much i throw it out....i must get it more untuk anak-anak aku.....

aku tak kisah if bila-bila masa,nuha nak stop bf by herself.....aku dah tak kisah if all elders in the world nak paksa aku stop bf nuha sebab atas alasan yang macam-macam.....yang aku tahu.....as much as she need it....aku akan cuba supply.....dan aku doa-doa doa sangat-sangat supaya apa yang aku makan akan jadi susu yang cukup untuk nuha.....dan akan jadi khasiat yang baik untuk aku,nuha dan adik.....

insyaAllah...mom know best.....

dan yang sangat-sangat aku yakin.....Allah know the best......


Sunday, April 13, 2014

the 2nd 11

lamaaa sangat aku tak cerita-cerita di blog....sungguh aku rindu....tapi kadang-kadang sekatan masa and keadaan tak mengizinkan.....dan aku end up masuk blog, termenung kalau sempat dan keluar balik.....haish....

so much things of me want to tell u dearie bloggie.....

nuha is now a grown up infant....aku tak kata toddler....for she is not reaching one yet.....almost 8 months....sangat hebat creeping....sometimes tunjuk skill crawling dengan laju....and.....sangat tangkas memanjat yaww....i'm so proud of her except the fact yang bila dia dah memanjat sofa or meja or pagar or ibu and ayah, dia lepas tangan for clapping and jatuh...dem.... -_-'....rasa dengan jantung aku skali jatuh.....

i'm now a part time teacher and a fulltime mother and housewife.....being hired since the previous 4th march as a cikgu kafa alhamdulillah....and nuha dah sebulan lebih duduk dengan pengasuh everytime i've go to school....and....i now,announce my lost through my previous battle between me and the baby cradle.....kat rumah pengasuh nuha masuk buai....and maktok nuha dengan happynya belikan nuha buai besar....here now kat rumah aku dah ada buai for nuha.....hahaha...such a loser i am....but aku tak marah pun.....kalau masuk buai boleh buat nuha baik kat rumah pengasuh and buat maktok happy...i'm ok with it... =)

this is my words....to those who will or is sending your baby to pengasuh......jangan berkira sangat dengan pengasuh....for they are willing to taking care of your baby....doa yang baik2.....buat baik dengan orang...insyaAllah orang akan buat baik dengan anak kita.....aku selalu doa....semoga orang yang jaga nuha akan jaga nuha macam mana aku jaga anak2 orang selama ni.....semoga yang baik-baik saja untuk nuha insyaAllah....

and now...here is my biggest announcement......KAKAK nuha is expecting ADIK on november insyaAllah!....heee.....this is not our actual plan...but this is what Allah gives and we accept it happily alhamdulillah.... =)

now it almost 11weeks....the mabuk-mabuk phase.....if only you can imagine how upside down my life is....huhu......bagi aku pregnancy and mabuk phase is challenging....but pregnancy and mabuk phase with nuha......is the ultimate challenge i guess...hahaha....kalau dulu masa pregnant nuha....schedule aku 1day laundry, 1 day kemas rumah... 1 day lipat kain and so on.....now seminggu sekali je kemas rumah,laundry once in a few days....lipat kain also....huahua.....hari-hari aku berharap takde orang nak datang rumah sebab rumah aku macam tongkang karam....ciss.....haha.....

and the best part is....sama macam 1st pregnancy....aku afternoon sickness.....and aku mengajar petang.....so you know how to handle the 20+ hyper children while you are controlling the sickness.....hebat tak hebat la aku....huuuu....

alhamdulillah.....rezeki Allah tu selalu datang tanpa disangka.....and yes....Allah sangat sayang aku......dan aku selalu berdoa semoga Allah pun sayang suami dan anak-anak aku jugak...my whole family i hope.....insyaAllah......


dear blog...hope to see you soon in the future......doakan aku and suami and nuha and baby.......semoga semuanya selamat...semuanya mudah dan diberkati insyaAllah ^-^

Monday, January 20, 2014

rock the cradle

I am so against buai bayi aka baby rocker....aku tau aku degil...but still...aku ngeri dengan segala kemungkinan yang akan terjadi if aku guna buai untuk nuha...

Macam yang aku pernah kata...if kau google kebaikan buai untuk bayi...the answer is the same...bayi tidur lebih lena...mak2 n pengasuh senang nak buat kerja n that's all...selebihnya adalah complaint dan kisah2 ngeri tentang buaian yang panjang berjela....

so far pengalaman aku dengan nuha.....2bulan pertama is the worst....nuha colic n sangat susah nak tidur n selalu menangis.....parents n PIL aku hari2 nyanyi2 suruh belikan buai...tapi...aku diamkan je...after habis pantang...masuk bulan kedua...everything went smoothly as it was never happen before...alhmdulillah nuha sangat baik...dia cuma akan menangis n meragam bila penat,ngantuk,lapar or tak sedap badan...then bedung,tepuk2 n tidur....letak kat mana pun boleh...bawak pegi mana pun alhamdulillah tak susah...

Jadi aku buat hipotesis...yang bahawa 2bulan pertama is the time untuk kita ajar baby apa yang kita nak....itu adalah masa kecemasan yang kita sangat2 perlu struggle...aku tak tahu masa depan macam mana..aku tak tahu rezeki adik2 nuha nanti macam mana....jadi aku tak berani nak cakap lebih2....this is my war against buai bayi....maybe sometimes in the future i will lost the battle...ye la...if adik beradik aku dah beli buai n letak kt kg untuk anak masing2 dan parents paksa jugak letak anak aku kt buai...aku dah tak boleh nak kata apa...benda dah ada..Or maybe kalau aku kerja n pengasuh letak anak aku masuk buai....takdelah aku kerja nak bergaduh je....

Bapak aku siap bagi duit suruh belikan nuha buai...aku ambik je...taknak bapak kecik ati...tapi aku cakap dengan bapak...aku taknak ajar nuha masuk buai....nanti duit tu aku belikan nuha benda lain...ye la...aku faham....parents mesti pertikaikan kenapa cucu dia tak bagi masuk buai..aku n anak2 yang lain dulu dia bagi masuk buai elokkk je sampai besar...bukan tak pernah aku jelaskan bahaya masukkan baby dalam buai...tapi ye la....anak orang lain boleh je...anak aku apesal tak boleh ye tak?

But for this time...untuk nuha...aku harap sangat aku dapat besarkan dia tanpa buai....for someone had told me before as i arguing the fact yang otak baby boleh bergegar bila masuk buai..."mungkin kalau kau tak masuk buai dulu....you are someone better than today...maybe doctor?maybe minister...siapa tahu?"

Takpelah....aku tak tahu what nuha will be in the future...itu terserah pada pilihan dia...but i hope...she will be someone great n useful untuk jalan Allah insyaAllah....

takpelah kalau aku terpaksa susah payah sikit untuk masa sekarang....Untuk nuha...dan untuk adik2 nanti akan datang...ibu harap ibu dapat berikan yang terbaik dan yang termampu....untuk kalian dunia akhirat....amin Ya Allah....
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template