~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Monday, January 20, 2014

rock the cradle

I am so against buai bayi aka baby rocker....aku tau aku degil...but still...aku ngeri dengan segala kemungkinan yang akan terjadi if aku guna buai untuk nuha...

Macam yang aku pernah kata...if kau google kebaikan buai untuk bayi...the answer is the same...bayi tidur lebih lena...mak2 n pengasuh senang nak buat kerja n that's all...selebihnya adalah complaint dan kisah2 ngeri tentang buaian yang panjang berjela....

so far pengalaman aku dengan nuha.....2bulan pertama is the worst....nuha colic n sangat susah nak tidur n selalu menangis.....parents n PIL aku hari2 nyanyi2 suruh belikan buai...tapi...aku diamkan je...after habis pantang...masuk bulan kedua...everything went smoothly as it was never happen before...alhmdulillah nuha sangat baik...dia cuma akan menangis n meragam bila penat,ngantuk,lapar or tak sedap badan...then bedung,tepuk2 n tidur....letak kat mana pun boleh...bawak pegi mana pun alhamdulillah tak susah...

Jadi aku buat hipotesis...yang bahawa 2bulan pertama is the time untuk kita ajar baby apa yang kita nak....itu adalah masa kecemasan yang kita sangat2 perlu struggle...aku tak tahu masa depan macam mana..aku tak tahu rezeki adik2 nuha nanti macam mana....jadi aku tak berani nak cakap lebih2....this is my war against buai bayi....maybe sometimes in the future i will lost the battle...ye la...if adik beradik aku dah beli buai n letak kt kg untuk anak masing2 dan parents paksa jugak letak anak aku kt buai...aku dah tak boleh nak kata apa...benda dah ada..Or maybe kalau aku kerja n pengasuh letak anak aku masuk buai....takdelah aku kerja nak bergaduh je....

Bapak aku siap bagi duit suruh belikan nuha buai...aku ambik je...taknak bapak kecik ati...tapi aku cakap dengan bapak...aku taknak ajar nuha masuk buai....nanti duit tu aku belikan nuha benda lain...ye la...aku faham....parents mesti pertikaikan kenapa cucu dia tak bagi masuk buai..aku n anak2 yang lain dulu dia bagi masuk buai elokkk je sampai besar...bukan tak pernah aku jelaskan bahaya masukkan baby dalam buai...tapi ye la....anak orang lain boleh je...anak aku apesal tak boleh ye tak?

But for this time...untuk nuha...aku harap sangat aku dapat besarkan dia tanpa buai....for someone had told me before as i arguing the fact yang otak baby boleh bergegar bila masuk buai..."mungkin kalau kau tak masuk buai dulu....you are someone better than today...maybe doctor?maybe minister...siapa tahu?"

Takpelah....aku tak tahu what nuha will be in the future...itu terserah pada pilihan dia...but i hope...she will be someone great n useful untuk jalan Allah insyaAllah....

takpelah kalau aku terpaksa susah payah sikit untuk masa sekarang....Untuk nuha...dan untuk adik2 nanti akan datang...ibu harap ibu dapat berikan yang terbaik dan yang termampu....untuk kalian dunia akhirat....amin Ya Allah....
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template