~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Thursday, April 17, 2014

breastfeeding....aku,nuha dan baby

aku sebenarnya dalam dilema since dapat tahu yang aku pregnant 8weeks and nuha baru je masuk 7bulan...dilema sebab bila orang-orang lain tahu yang aku pregnant, masing-masing keluar fatwa yang aku should stop bf nuha sebab takut tak cukup khasiat untuk baby dan macam-macam lagi....

mostly yang keluar warning dan fatwa tu mesti la orang-orang tua....dorg dah banyak pengalaman gitu kononnya.....so....here i am....being in dilemma.....sebab doktor lokman yang confirmkan aku pregnant tu....tak kata pun kena stop bf nuha....and he advised me to continue bf nuha as long as takde bleeding or any contraction happen.....

masa awal-awal tahu pregnant...aku mabuk sikit-sikit je....so aku masih boleh makan banyak-banyak dan minum banyak-banyak.....so far takdelah effect sangat pada production susu aku.....untuk dapatkan 4oz setiap kali pam pun takde masalah......

but now....the dilemma getting worst.....sebab aku dah start mabuk teruk....makan je muntah....selera makan kurang dan minum air pun harus dipaksa-paksa.....untuk bf nuha secara normal, alhamdulillah takde masalah....tapi untuk pam....sangat menguji ketabahan.....sebab aku makan tak menentu.....so kadang-kadang...bila pam nak dapat 3oz pun sangat susah.....apa lagi nak cukupkan 4oz untuk satu botol, dan bekalkan 2botol sehari untuk nuha kat rumah pengasuh.....aku sedih gila bila pam hasilnya sikit je....dan aku sampai nangis malam-malam tenung muka nuha tido....sebab rasa bersalah sangat pada dia....

rasa macam aku loser....tak pandai jadi ibu....tak cukup bagi susu untuk nuha....ibu yang teruk and macam-macam rasa lagi yang ada.....sebab kadang-kadang nuha demand nak aku, dan aku tak mampu pun nak layan dia sebab melepek kemabukan.....serius sedih ok....rasa macam aku tak adil jadi ibu....

last week aku suruh jugak encik suami beli susu formula....sebab aku risau nuha lapar kar rumah pengasuh...so i think i should teach her to formula feeding.....1st try.....nuha muntah- muntah sampai habis isi perut......hati ibu aku rasa sedih and sakit sangat setiap kali nuha muntah sambil nangis-nangis.....konon-konon azamnya taknak bagi lagi nuha formula feeding.....tapi...esok lusanya...bila pam susu and dapat hasil xcukup lagi 4oz....aku try lagi bagi susu formula.....tapi nuha memang budak cerdik....dia rasa sikit and juih-juihkan lidah dia....sign for her TAKNAK!....huuu....sedihnya hati ibu nak oi......dah berapa kali aku try bagi nuha susu formula....tapi still, dia taknak sangat.....aku buat 2oz....nuha minum tak sampai 1oz pun.....lebihnya jadi habuan sinki je.....

sehari dua ni...aku try to positive thinking....aku asyik fikir...why not? why not aku aku bagi je bf kat nuha as long as she demand for it? masalah aku sekarang is ketidakcukupan susu pam untuk aku bekalkan kat rumah pengasuh.....so i should find solution for that problem.....bukan create another problem untuk konon-kononnya selesaikan masalah aku.....the problem is me! bukan nuha!.....

now aku start balik consume moringa capsules yang aku stop ambik lepas susu aku banyak dulu....hasilnya untuk hari ini...alhamdulillah dah cukup susu pam 4oz x 2botol untuk nuha bawak pegi rumah pengasuh tengah hari ni.....and aku tengah berusaha cari bahan untuk buat lactation cookies macam yang sa'dah post recipe kat group few months ago....

dan aku tengah pujuk encik suami untuk belikan aku multivitamins untuk pastikan zat yang cukup untuk aku, nuha dan baby.....i don't care whatever it is....aku nak cuba.....if apa yang aku tengah cuba tak jalan, i'm considering nak try shaklee or umma lacto or whatever....as long as susu aku cukup untuk nuha.....zat cukup untuk aku, nuha dan baby.....and aku hari-hari paksa diri untuk makan banyak, dan minum air banyak....no matter how much i throw it out....i must get it more untuk anak-anak aku.....

aku tak kisah if bila-bila masa,nuha nak stop bf by herself.....aku dah tak kisah if all elders in the world nak paksa aku stop bf nuha sebab atas alasan yang macam-macam.....yang aku tahu.....as much as she need it....aku akan cuba supply.....dan aku doa-doa doa sangat-sangat supaya apa yang aku makan akan jadi susu yang cukup untuk nuha.....dan akan jadi khasiat yang baik untuk aku,nuha dan adik.....

insyaAllah...mom know best.....

dan yang sangat-sangat aku yakin.....Allah know the best......


Sunday, April 13, 2014

the 2nd 11

lamaaa sangat aku tak cerita-cerita di blog....sungguh aku rindu....tapi kadang-kadang sekatan masa and keadaan tak mengizinkan.....dan aku end up masuk blog, termenung kalau sempat dan keluar balik.....haish....

so much things of me want to tell u dearie bloggie.....

nuha is now a grown up infant....aku tak kata toddler....for she is not reaching one yet.....almost 8 months....sangat hebat creeping....sometimes tunjuk skill crawling dengan laju....and.....sangat tangkas memanjat yaww....i'm so proud of her except the fact yang bila dia dah memanjat sofa or meja or pagar or ibu and ayah, dia lepas tangan for clapping and jatuh...dem.... -_-'....rasa dengan jantung aku skali jatuh.....

i'm now a part time teacher and a fulltime mother and housewife.....being hired since the previous 4th march as a cikgu kafa alhamdulillah....and nuha dah sebulan lebih duduk dengan pengasuh everytime i've go to school....and....i now,announce my lost through my previous battle between me and the baby cradle.....kat rumah pengasuh nuha masuk buai....and maktok nuha dengan happynya belikan nuha buai besar....here now kat rumah aku dah ada buai for nuha.....hahaha...such a loser i am....but aku tak marah pun.....kalau masuk buai boleh buat nuha baik kat rumah pengasuh and buat maktok happy...i'm ok with it... =)

this is my words....to those who will or is sending your baby to pengasuh......jangan berkira sangat dengan pengasuh....for they are willing to taking care of your baby....doa yang baik2.....buat baik dengan orang...insyaAllah orang akan buat baik dengan anak kita.....aku selalu doa....semoga orang yang jaga nuha akan jaga nuha macam mana aku jaga anak2 orang selama ni.....semoga yang baik-baik saja untuk nuha insyaAllah....

and now...here is my biggest announcement......KAKAK nuha is expecting ADIK on november insyaAllah!....heee.....this is not our actual plan...but this is what Allah gives and we accept it happily alhamdulillah.... =)

now it almost 11weeks....the mabuk-mabuk phase.....if only you can imagine how upside down my life is....huhu......bagi aku pregnancy and mabuk phase is challenging....but pregnancy and mabuk phase with nuha......is the ultimate challenge i guess...hahaha....kalau dulu masa pregnant nuha....schedule aku 1day laundry, 1 day kemas rumah... 1 day lipat kain and so on.....now seminggu sekali je kemas rumah,laundry once in a few days....lipat kain also....huahua.....hari-hari aku berharap takde orang nak datang rumah sebab rumah aku macam tongkang karam....ciss.....haha.....

and the best part is....sama macam 1st pregnancy....aku afternoon sickness.....and aku mengajar petang.....so you know how to handle the 20+ hyper children while you are controlling the sickness.....hebat tak hebat la aku....huuuu....

alhamdulillah.....rezeki Allah tu selalu datang tanpa disangka.....and yes....Allah sangat sayang aku......dan aku selalu berdoa semoga Allah pun sayang suami dan anak-anak aku jugak...my whole family i hope.....insyaAllah......


dear blog...hope to see you soon in the future......doakan aku and suami and nuha and baby.......semoga semuanya selamat...semuanya mudah dan diberkati insyaAllah ^-^
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template