~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Saturday, November 27, 2010

bila kemaruk 'berkuih' melanda....


fruit tart pertama saya sudah menjadi!!!....hohoho....sangat bangge dengan diri sendiri....terima kasih kak ngah untuk resipi yang lazat ini....i love it....=)

mahu resipi kah??....ini kak ngah yang bagi....tapi saya memandai modified sendiri...hehe...

fruit tart


bahan2 untuk sweet pastry; (yg ini resipi buku)

420 g tepung gandum
100 g gula
200 g butter
1 biji telur

cara2:
1.pukul butter+gula sampai rata
2.masukkan telur
3.pukul sampai kembang
4.masukkan tepung sedikit demi sedikit...tambah jika rasa masih lembik
5.uli hingga jadi doh-simpan dalam peti ais (bahagian atas selama 20 minit,lagi lama lagi bagus)
6.bentukkan ke dalam acuan tart.
7.bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 8-10 minit (ikut oven masing2 ye,kalau oven tu kecik,maybe kena kurangkan masa membakar.hati2 takut terhangit pulak..hihi) <-- ini kak ngah yang kata...hahaha


bahan2 filling:
coklat masakan,cairkan...salut dalam tartlets.

bahan2 custard: (kak ngah amik kat honey myresipi-http://www.myresipi.com/top/detail/98)

  • 1 sudu besar tepung
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 4 sudu besar gula
  • 200cc(1 cup) susu segar
  • 1 biji telur (L size)
  • 1 sudu besar mentega
  • esen vanila
Cara-cara

1. masukkan semua bahan2 dalam periuk kecuali telur n mentega
2.kacau sehingga gula larut
3.baru masukkan telur.
4.panaskan atas dapur dgn api perlahan
5.kacau selalu sehingga likat.
6.sebelum tutp api,masukkan mentega.-sejukkan sebentar
7.siap untuk digunakan

p/s:kalau boleh guna susu segar..jgn guna susu sejat.nanti jadi x cantik warna dia..rasa pon x berapa best..


-then,picitkan custard dalam tartlets n hias dgn buah2an..siap untuk dingap2! hehehe...


selamat mencuba okeh.... 

* * * * *
kebelakangan ni asyik tension je....saya rasa buat kuih dan masak makanan2 lazat adelah terapi yang best...huhu.....dah buat banyak kuih lain untuk dimakan seperti trifle dan cheese cake yang xsempat nak snap gambar...hohoho...len kali naaa....









 
 p/s: demok dan semakin demok....haihhh...cemane nak kurus nih???

Wednesday, November 24, 2010

memorabilia.....

bila melayan cik wana yang sedang bersedih....tiba2 teringat saat2 saya juga mengalami perasaan yang sama macam beliau.....


memorabilia
...031006....271009...
KLIA


saya takkan lupa perasaan tu......tapi cerita panjang pun xguna....biarlah orang2 yang pernah rasa perasaan ni je yang tau seksanya....huhuhu.....


kan kan???...wana n kak ngah??? *sila angguk sekarang!!*...ngehehehehehe



apepun....be strong ok dear....kita sama2 kuat....insya'Allah....akan ada bahagia menanti.....=)



p/s: jom kita kumpul duit same2.....share2 beli tiket flight...wahahahaha....errr...nak combine dalam tabung saye pun boleh....heeee...=P

Thursday, November 18, 2010

2 > 1.....






Two Is Better Than One - Boys Like Girls Ft. Taylor Swift


I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought, hey
You know this could be something

'Cause everything you do and words you say
You know that it all takes my breath away
And now I'm left with nothing

So maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one

But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember every look upon your face
The way you roll your eyes, the way you say
You make it hard for breathing

'Cause when I close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
I'm finally now believing

That maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one

But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought, hey

Maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one

There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone

And I'm thinking, ooh
I can't live without you
'Cause baby, two
Is better than one

There's so much time
To figure out the rest of my life
But I figured out with all that's said and done
Two is better than one
Two is better than one


p/s: saya percaya...KITA adalah lebih baik dari SAYA ataupun AWAK.....(^_^)

Wednesday, November 17, 2010

Allah lebih tahu......

aduhai....rindunya saya pada bloggie ku ini......lame sangat tak menaip di sini...padehal dalam kepala otak dah banyak sangat nak tulis tulis dan tulis di sini......setiap kali ade event best berlaku mesti dalam kepala otak fikir...hmm...kejap lagi nak masuk dalam blog....berjuta-juta kali ayat tu berulang-ulang dalam kepala.....tapi tak dapat masuk dalam blog pun dek kerana keterlaluan bizi.....finally cerita pun dah basi.....tak best lagi dah nak masuk di sini...hai hai hai.....macam lebai malang daaa...semua pun tak dapat.....


tapi pedulik laaa....nak jugak post di sini...basi ke....baru lepas panaskan ke...*err...macam mode juadah raye je*....tak kesah laaa...layannn.....



cerita 1: my bestfriends' weddings II


baca yang part I di sini...


ok....12.11.2010 hari tu hari pernikahan kawan baik saya wan nurul nabilah binti wan mohd kamal dan pasangannya emran bin abd razak.....saya, puan ainun dan cik sa'dah tiba di kota masai masa petang tu.....majlis nikahnya berlangsung di malam hari dan walimahnya pada 13.11.2010....

sempat juge la berewang bagai di rumah beliau.....tak pasal2 jadi tuan rumah la pulak...hehehe......majlis sangat meriah.....lagi2 sebab ade kami yang memeriahkan suasana....kih3....*perasan!!*

hmmm.....budak hitam sudah 2 orang yang jadi puan.....tinggallah kami berlapan.....ehh...macam pantun la pulak.....huahaha.....lepas ni giliran siapa pulak agaknye ye.....hurmmm.......kita tunggu okehhh....=P


14.11.2010 tu pulak....majlis nikah dan walimah kawan baik saye umi kalsum binti mohammed uyob dan pasanagannya faizul hadi bin montalib......

oh...beliau ini merupakan kawan saya satu2nya yang same2 sekolah dari tadika sampailah habis maahad johor......sangat lame okeh...13 tahun kami sekolah same2....huhuh.....terharunya bila tengok orang2 yang kita sayang bahagia kan????....=)


tapi sedih jugak...kerana gambar2 kami habis di makan virus.....xpe la...mungkin xde rezeki kot.....tapi saya masih ingat wajah2 jelita kamu pada hari kejadian ye kawan2......kamu2 sangat cantik....wajah kamu terpancar aura seri pengantin....malah sangat bahagia juga.....*sumpah saya jeles dan mahu wajah seperti itu!*...muahahahahaha......*gatal*


apapun...selamat pengantin baru buat mereka berdua.....moga berkekalan hingga ke syurga hendaknya.....=)


cerita 2: tentang hati.....


-bila bercakap tentang majlis walimah kawan2-

tak tau kenapa.......dalam riang saya menumpang gembira.....ade satu sudut dalam hati yang rasa sedih bila tengok satu-satu kawan-kawan saya melangsungkan hari bahagia.....sedih.....kenapa ye???.....hmmm....tak tau nak cakap sedih sebab ape....bukan sedih kottt....mungkin lebih kepada terharu agaknya sebab semuanya takkan sama macam sebelum ini kan.....rasa macam hilang kawan walaupun hakikatnya dorg bukan pegi mane ponnn....tuka status je laaa....tapi....perasaan tu sila taruk tepi ye iya....saya harus menumpang gembira sekaki dua kan!!....=P




-bila berfikir tentang masa depan-

haihhh.....*mengeluh nampak cik kak???*....hehe......ye la.....masa depan....kita tak tau apa akan jadi kan??....macam2 yang kita harapkan dan macam2 juga yang bakal terjadi....gerun....seram.....takut.....kadang2 kita harap jalan kita mudah macam orang lain......tapi ini bahagian kita.....itu bahagian orang....yang paling baik untuk orang lain tak semestinya adalah yang terbaik untuk kita kan????....Allah tu tahu tentang apa yang Dia beri....=)


saya selalu ingatkan diri sendiri.....dalam saat kita cemburukan segala yang orang lain ada.....akan ada orang lain yang cemburukan apa yang kita punya......jadi kita patut bersyukur dengan apa yang kita ada.....syukur....jangan jadi kufur......


-bila berfikir tentang kami-

dimana terletaknya kekuatan...disitu jugalah tempatnya kelemahannya.....andai saya kekuatan baginya....saya jugalah yang akan menjadikan dia lemah......demi kebesaranMu Ya Allah....Tuhan yang menciptakan hati dan perasaan itu saling berpasangan.....saya harap saya dapat jadi kekuatan untuk dia terus mara.....dan sangat2 saya harap.....wujudnya saya dalam hati dia takkan melemahkan semangat juangnya.....

Tuhan.....mungkin pada mata kasar segalanya nampak sempurna.....mungkin juga ada yang cemburukan apa yang kami punya.....namun segala yang tersirat cuma Engkau yang Maha Mengerti.....kami tahu jalan kami tak semudah orang lain.....kami tahu dugaan buat kami juga takkan sama dengan orang lain......kadang serasa hati bagai tak tertanggung.....tapi....Allah lagi tahu tentang apa yang dia beri kan????


berikan kami kekuatan untuk terus bertahan......berikan kami kesabaran untuk terus berhadapan dengan ujianMu Ya Allah.....berikan kami ketabahan untuk terus melangkah kehadapan....juga Ya Allah.....kurniakan kami keyakinan yang teguh padaMu untuk terus percaya tentang hari depan dan harapan yang terlalu samar untuk kami ramalkan......


Allah....jagakan hati kami....kerana kami takkan mampu menjaganya sendirian.......


cerita 3: raya....

salam aidiladha buat semua......raya ni sangat bizi okeh kerana cuma kami bertiga je yang balik ke rumah....saya, icak dan adik.....hohoho.....padan muka kami....kerahan tenaga sangat di kerah nampaknya....tapi raya tetap meriah sebab sedara mara datang berlemang bersama kami...huhu


rasenya dah banyak sangat melalut nih....sebanyak ketupat+lemang+lepat dan burasak yang saya telan....aduyai.....aktiviti membina badan semakin berjaya nampaknya....dah macam belon daaa....hua3.....

ok la....nak pegi sambung makan lagi....*tak cukup2 lagikah???*.....take care and luv you.....assalamualaikum......(^_^)



p/s: terlalu saya yakin...Allah lebih tau tentang segala yang Dia beri....terima kasih Ya Allah....untuk segalanya.....

Monday, November 8, 2010

setelah semingu tak update.....

haihaihai.....nampaknya saya kembali berblog setelah seminggu melupakan daratan...almaklumlah....orang baru habis exam....ape kes nak ingat blog2 bagai ni kan??...baik ingat kat shopping comlex mane nak pegi....makanan ape tak makan lagi.....balik kampung nak naik ape ni....dan pelbagai lagi....hua3.....


sebenanye takde la lupa sangat dekat daratan tu....ingat jugak...cuma biase la....dah banyak sangat aktivitinye mane sempat nak selit2 type entri kan....pulak sekarang ni saya mengalami sindrom tido awal.... lagi la tak kuase nak stay up untuk type entri...harap maap yek...=)


yela2....hari ni saya nak compilekan segala mala yang dah terlepas namun tak tertulis....jadi agak2 anda tak sanggup nak membaca entri panjang cicah lantai...sile la angkat kaki....muehehe....


hari kejadian ke-1

ni hari selasa....hari last saya exam....paper last tu....general insurance II memang sangat *taktaunakdescribeape*....harap maklum.....sekarang harus doa banyak banyak banyak banyak....mudah2an Allah lembutkan hati semua lecturer untuk bagi saya pas....amin Ya Rabb....

petang tu saya pegi keluar makan dengan min dan aqila kat wong solo sek.7.....kira macam farewell dinner jugak laaa....sedih seh....sebab dorg ber2 dah habis praktikal...so kira dah grad laa....pasni entah bile dapat jumpe lagi gaknye...hopefully next time dapat keluar dating2 lagi bersama mereka....=)

gonna miss u both guys....(T_T)



hari kejadian ke-2

emm...yg untuk hari ni dah plan laaame....tapi pun dah terdelay laaame...asyik delay je coz kami ber2 saling berbizi sahaje....adeih...akhirnye dapat jugak dating berdua bersama budak ini...heheheh...

kami....(^_^)



pagi2 buta sudah keluar....tapi hari ini jodoh dengan public transport sangat bad luck...hohoho...rasa nak gelak guling2 atas rel ketapi dek kerana sakit hati menunggu bas n tren hampir 2jam....adoiyai....tapi ok je la....dapat jalan 2 kat jalan tar...akak dapat sambar shawl sehelai....siap belikan saye gelang tangan yang cun melecun ini round2 sampai masjid india then kami gerak pegi one utama....

gelang kami yang cun...heee....=)

objektif utama nak pegi one utama pasti la sebab nak makan kat seoul garden...hoho....kami kan memang wajib makan besar everytime kuar dating berdua....dapat makan steambot n grill....heaven.....=)

makan dengan khusyuk nampaknye....=P

yang ni laagi xtoleh2 daaa....hahaha

petang tu masa balik saya sesat kat little india...sebab dah lame tak melawat jajahan takluk saye kan...mane la tau jalan sebelah kl sentral sudah tukar jadi one way n kena tunggu bas kat tempat lain.....nasib badannn...macam nak pitam saye masuk kat tempat tu.....dengan bau setanggi yg memang masyuk.....dengan gambar2 n patung2 yg buat mata saya juling...oh....luckily dapat jugak keluar....kalau tak memang saya dah mabuk kat situ....hua3........


hari kejadian ke 3

hari ni date dengan idah n syarifah pulak.....oleh kerana last minutes baru dapat tau kami harus buat juga material untuk projek G.i kami.....n oleh kerana ida n an dah balik kampung....maka kami ber3 la yg dating seharian menyiapkan benda merepek nih sambil bergosip dan memnbebel.....dan hasilnya....tada~~~

hasil kerja merepek kami bersama....(^^,)


petang tu before balik sunway g makan2 dengan mereka sambil menyantap abc....kira farewell lunch la pulakk...sebab dorg pun dah habis dah...tinggal saya yang terkontang kanting di sini....uwaaaa...sedih mehhh...

gonna miss u all too!!!....uwaaaa....(T_T)


ok...kejadian malam pada hari ini tidak akan dilupa....saya telah menghilangkan budak ini!!!!

heee...geram je tgk muka xbersalah dia....=P

malam tu tengah tunggu pizza delivery....makhluk lain semuanya dalam bilik....saya sorang je yang kat hall...then bila budak pizza sampai konpiden la saya bukak pintu sebab xde binatang yang berkeliaran kan....si budak pizza tu pulak mintak syiling.....baru bukak pintu bilik tak sampai 10inci budak ini sudah lari berdesup laju2 keluar....adeihhh...2jam saye merambu di sekitar perumahan tu carik dia tapi xjumpe2....last2 malam tu saye tido sambil nanges2 sebab rase bersalah sangat n sedih sangat......

rupanya malam tu ajah n pzan jumpa dia tgh tido dekat2 dgn tong sampah besar sambil berselimutkan daun kering....kesiannn.....tapi esoknye....masih nakal seperti biasa.....buang air mata saya je nangeskan dia!!...hahaha



hari kejadian ke-4

hari ni balik kampung....sampai kampung pukul 3.30 petan n xde benda best sangat yang berlaku....tapi malam tu best jugak sebab kamu adik beradik bakar ayam n sate beramai2...hohoho...makan lagiii....=P


hari kejadian ke-5

jiran saya ada kenduri kawin hari ni....jadi saya, mak n icak pegi berewang laa...ape lagi kan.....petang tu hujan lebat...jadi xdapat pergi pasar malam...adelah sedikit kuciwa di situ......xpe la....len kali boleh pegi kot....=(


hari kejadian ke-6


ok....hari ni semua orang nak balik dahhh.....jadi masak best2 sket,.....lepas makan2....semua pun berangkat la pulang ke tempat masing2.....tinggal la mak bapak n saya kat umah ni...huhuh.....sunyi gak.....tapi xde hal laaa....banyak benda saya boleh buat....nama pun cuti kannn???....=P


hari kejadian ke-7


ehh....hari ni la kan??...amik kau...betul2 saya bagi seminggu punya update....hahaha*gelakjahat*.....hari ni xde benda yg menarik sangat....rancangan tv pun xberapa menarik hati......jadi lepak2 bersama mak sambil tulang belut baju yang tak siap2 ini...adoiyai....

oh...hari ni saya puasa...alhamdulillah....oleh kerana rasa badan sudah kembang macam belon sebab asyik makan dengan hebatnya tanpa henti....jadi saya pun berniat nak puasa pada hari ini.....tapi sebab dah lame xpuasa lepas puasa 6 hari tu....maka hari ni saya dah jadi macam budak darjah satu yang baru belajar puasa nampaknya......asyik tengok jamm je kira lagi berapa jam nak buka puasa.....hahahahaha....padan muka saya.....


hmmm...hari ni nak buka ape ye??....perut sudah berkompang-kompang...meman macam budak darjah satu daaa!!...hua2....


ok la....baik saya stop dulu n bagi korang bernafas lega.....nt ade mase saya pos entri panjang2 lagi okeh!!!....(^_^)v


p/s: penangan xde kerja sangat......

Tuesday, November 2, 2010

mari merambu ramba bersama saya~~

ermm...ehem ehem.....hahaha...oleh kerana exam saya baru sahaja tamat tadi dan paper last tadi adelah sangat *****.....maka marilah kita melayan tag dari cik wana ini dengan bahagia....hohoho...
Instructions : Bold the statements that ARE true to you. Italicize the statements that you WISH were true. Leave the fibs alone. 

Underline the statements that you think that they are nonsens <---arahan cik wana...hehe



170 cm tall*err....adakah ini menyindir secara halus??....hahaha*
* I don't know what I want at the moment  *nak makannn...perut sudah keriuk-keriuk*
* I'm not happy, neither sad 
I hate my friends
* I hate my life sometimes
I hate my grades.
* I can drive
* I'm bored of driving
I have white handbag  
* I love dancing *love singing better...heheh...ade macam guruh2 tak kat luar??...huuu*
* I go clubbing every week *kelab tupperware pun saye tak join!!*
* Shopping is bullshit. *hepp!!sape yg buat statement nih??...shopping tu terapi!!ngeh3*
* I have a tattoo of a star.
* I got my navel pierced.
* I have friends that take drugs
* 90% of my friends smoke..
* I'm studying fashion 
* I have business running.
* I hate cartoon.
* I hate someone from my past.
* I have 10 Lollipops handbags.
* I buy CLEO every month. *ingat nasik kaa???*
My parents don't know about my blog 
I have an iPod 
* I don't have faith in the current "one".
My school mates know about my blog.
I wanted to be a fashion designer *xpernah terfikir....fashion apekah??...huhu*
* I love rock emo bands.
* I hate it when people cancel last minute meet ups.
* I'm a rebel.
* I don't believe in love.
High school's filled with drama.
* My parents have faith in me.
* I've bought shoes this month
* A blogger bitched about me before.
I hate sports 
I heart Italian food.
* I hate meeting new people.
I hate nail polish
* The mother bear gives me hugs.*err...ini cerita goldilocks kah??haha*
People should start appreciating me.
* High school was the worst time of my life. *statement ini adalah sangat silap*
* I have red hair. *haiyoo...ingat kepala tupai kah??...hahaha*
* One Utama is my second home. *i think sunway pyramid or midvalley laa*
* I'm a guy. 
* I'm scared of my Biology result exam which I'm going to face someday tomorrow.
* I hate vacations.
* We'll last
I believe in long distance relationships*i do....so much....*
* I'm going to get high and smoke weed one day soon.
* I've robbed an old lady.
I'm starting to like applying make-up *err...sangat fail!*
* I was a tomboy.
* At times I think I still am a tomboy. *tang perangai tu laa...yg len dah berjaya di'ayu'kan...hahaha*
* I love bitching about people behind their backs.
I still have a best friend 
I have a cat
* I hate surprise parties.
* I hate planning parties.
I'm hot *hahaha...boleh x wish i'm hot...kekeke*
* I'm a sinner. *ofcoz laaa...sume org pun kan??*
* I've got a DS light.
* I have a Wii.
* I can't live without music.
Video games are a waste of time.*tapi tetap nak main jugakk...=p*
* I miss the father bear. *rasenye memang cerita goldilocks la nih...hee*
I love being in love
* I know how to cook 
* I have 100% freedom
* Boys are assholes.
* I hate math. *haiyoo...sile tukar course la jika begitu*
* I'm happy with what I have.
* I love horror films. *tapi saye penakutt...hahaha...sie teman saya menonton...=p*
* I slept in my parent's room for 3 days after watching Scream when I was a kid. *xpenah tgk scream....kalau cerita yg chucky tu ye kot...ngehehe*
My old friends keep in touch with me
* I don't read newspapers.
The news is such a waste of time.
* Blogging is a waste of time.
* I hate animals.
* I can't live without make-up
* I curse like a pirate.
* I'm happy with my 11 years old car. 
* I hate people that are smart.
* I love Orange Juice.
* I can't drink for nuts.
* I believe that everyone in their teens have lost their virginity.
* I've got a new phone.
I'm going to get a new pair of shoes by the end of this month.  *hahaha...harrrapppannn!*
I love swimming.
* I haven't worked out since March. *since taun lepas2 kott!!*
I think I'm fat. *lemak terlebiih laaa*
* I love my friends and family



fuhh....banyak giler hokehhh.....penat den....ok2...kerana saya baik...maka saya tak berniat nak tag sape2...hehe..*padehal sebenanye cuma korang2 je la yg bace blog nih...dah tu nak tag sape kan??...kih3....*
oleh kerana perut sudah berkaraoke lagu selamat tinggal romeo...maka saya pun harus la mengundur diri dan pergi masak.....okie...babai....=)
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template