~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Friday, November 30, 2012

dari 45 ke 60 -1

malam tadi ada majlis untuk kami....kenduri kecil-kecilan dari pihak perkim untuk meraikan kami....sebab encik suami adalah tenaga pengajar untuk saudara baru....masa encik suami bagitahu weekend lepas....sumpah aku rasa seram sejuk.....

sebab aku pernah ingat pesan encik suami masa belum kawin dulu.....
'nanti lepas kawin, orang akan panggil awak ustazah tau...sebab orang panggil saya ustaz'

aku jawab
'nape pulak orang nak panggil saya ustazah?..saya bukan ustazah....saye ni org biasa je....awak je yg ustaz...saye takkk....'

kata encik suami
'sebab orang dah label saya ustaz...n saya nak kawin dgn awak...automatically orang akan panggil awak ustazah.....awak kena sedia tau...'


semalam petang sebelum bersiap nak pergi kenduri tu aku duduk dengan encik suami.

aku cakap kat dia

aku: iya takut laaa...

en.suami: iya takut ape...cite la kat abang....

aku: iya takut.....nak masuk dalam dunia abang....=(

en.suami: aik....dunia abang dengan dunia iya lain ke?? kan sama nih....abang duduk kat planet lain ke?...*sambil gelak*

aku: eee....orang serius dia main-main pulak!...=(

en.suami: iya.....dengar sini abang cakap....

en.suami: planet abang tu....dia sama je macam dunia iya....cumanya....kat planet abang tu....graviti dia tinggi....lebih tinggi dari kat sini......jadi....bila graviti tinggi....dia akan  jadi berat....semua pergerakan akan jadi lambat....akan jadi perlahan.....

en.suami: sebab apa semua pergerakan jadi lambat dan perlahan?...sebab kita kena fikir....nak buat apa-apa...nak buat sesuatu....kita kena berfikir...baik atau buruk dia.....apa kita buat...orang akan tengok...orang akan bercakap....dan orang akan ikut......

en.suami: iya paham tak apa abang cakap ni?

aku: paham la....tapi iya takut.....=(

en.suami: jangan takut k....kita sama2cuba buat yang terbaik....



and the along the whole journey from bp to kluang....aku genggam tangan encik suami kuat2 n senyap sesenyapnya....sebab aku takut.....tak tau nak bayangkan macam mana penerimaan orang pada aku....

dan hakikatnya ketakutan aku tu memang kenyataan....sampai2 je kat tempat kejadian....telinga aku memang dengar kalimah tu bertalu-talu...

'ustaz, ustazah kerja apa ye?'
'ustazah, ustazah orang mana?'
'ustazah sekarang ni buat apa ye?'
'eehh...first time dapat jumpa ustazah....'
'ustazah baru pertama kali ni ye datang sini?..'
ustazah ustazah ustazah ustazah.....



fuhhh.....aku ngeriii!.....

honestly aku tak layak untuk panggilan tu.....'ustazah' and 'khairunnajihah' should never be in one sentence together....but now it is done......



aku tau...once aku pindah kluang....aku kena keluar dari kepompong dunia aku di sini....aku kena masuk dunia encik suami....dan aku tak boleh dah buat perangai macam dalam dunia aku kat sini.....

banyak yang aku perlu ubah....
banyak yang aku harus belajar...
banyak yang kena aku terima....
dan banyak juga yang terpaksa aku lepaskan.....



aku tak rasa aku dah cukup sedia untuk semua ni...
tapi aku terima jalan takdir yang Allah tentukan untuk aku dengan hati terbuka....
aku redha....
dan aku tahu aku ada encik suami yang akan sentiasa menyokong dan memimpin tangan aku bersama dia.....
cuma aku harap.....
Allah beri aku kekuatan untuk terus teguh di jalan DIA.....

Thursday, November 29, 2012

aku rindu

1. aku rindu iman....rindu sangat.....here at home...cuma tinggal aku, encik suami, bapak n ayai....the rest went to kl few days ago....dapat jumpa iman....ayai pun baru balik dari kl jumpa iman......

sedih....iman...iyah rindu iman sangat.....T_T.....

aku tau iman bukan anak aku.....aku tau dia orang lain punya.....tapi aku yang jaga dia since the day dia lahir....that's why don't blame me if aku sayang anak orang yg satu ni sangat2.....

takpe la....tempat isteri disisi suami....jangan nanges2 k iya.....nt bila2 iman balik kg boleh jumpa...=) <--senyum tipu...=P

Allah...kita nak baby jugak boleh tak??....wuwuwu.....




2. semalam aku stalk kawan2 lama....(takde kerja sangat la katakan...haha).....see how's their life.....tgk gambar2 dorg.....some of the sambung masters....tgk notes dorg.....wehhhh...aku rindu giler nak buat maths sampai pecah kepala....nak kira2 sampai rasa nak hantuk kepala kat dinding sebab xreti kira...hahaha....nak rasa lompat2 sebab gembira dapat jawapan.....owh.....aku rindu numbers!!!.....

semalam encik suami cakap
'iya, kalau iya nak mintak j-qaf boleh laaa...guna sijil stam'

mulut aku jawab
'xpe la bang...macam tanak je...'

hati aku jawab
'kalau aku mintak j-qaf....means sayonara to maths forever....*NANGES*...'



p/s: aku sakit hati dengan mesin jahit tu!!.....arghhh!!!....memang tak boleh betul ek jahit nye?...asyik nak lompat2 jeee......aku nak jahit baju la deyy.....time aku tanak jahit baju okeyyy je....nape time aku nak siapkan baju baju baju dan baju aku terus je ko KO?....eeeee.....geramnyeeee

Monday, November 19, 2012

as normal as it is....

hai blog...i miss u la....true....no lie lie...i miss u so much....but the time is not fair la coz i don't have time to write to you....full-time housewife katakannn...ahaks....

alhamdulillah....life goes on as normal as it is....

sekarang ni aku dan encik suami duduk batu pahat...with my family...rumah kat kluang still in progress....xtau la bila boleh siap....hopefully soon insya'Allah....malas aku nak fikir sangat karenah birokrasi ni.....buat sakit kepala je.....sabar itu lebih baik....fasbir sabran jameela right?....insya'Allah.... =)


khamis lepas baru balik honeymoon....lokasi: cameron highlands....komen?...ofkos la best....hahaha....ade pulak orang pegi honeymoon xbest?....heee....untuk setakat 3 hari memang sangat best....tapi kalau kau pergi honeymoon kat cameron highlands sampai seminggu aku konfem kau mati kutu.....sebab atas tu takde ape pun yang boleh dibuat sangat...=P



now encik suami dah start kerja...cuti dah habis...aku je yang cuti tak habis2....alhamdulillah...haha....duduk rumah tunggu encik suami balik....surirumah la katakan....ngee....=P



agak2 aku ni duduk rumah xde kerja....kalau aku start balik hobi2 lama zaman bujang dulu encik suami approve tak ek??





p/s: kite rindu imani nur dahlia....=(

Thursday, November 8, 2012

dah kahwin


finish counting!




alhamdulillah.....selesai majlis belah aku...this coming sunday majlis belah encik suami pulak....jemput datang kalau sudi... =)

2.november.2012- sah sudah...aku officially isteri zulfekri abdullah.....


dah seminggu kahwin baru nak update blog....sebenarnya bizi giler kemas rumah.....baru hari ni dapat update blog.....huuu


apa rasanya jadi isteri orang?

ikhlas dan jujurnya...aku bahagia.......alaa...pengantin baru kan.....ofkos la bahagiaa....heee....tapi aku doa.....aku harap sangat...bahagia yang aku rasa ni akan kekal sampai hujung nyawa....sampai ke syurga....amin.....

dan kini baru aku tahu apa ertinya bercinta.....selama ni...aku ingat aku dah cukup faham maksud cinta......6 tahun aku menanti encik suami.....aku ingat itu semua dah kategori cinta sebenar.....but now i understand what love is it....dan segan sebenarnya aku nak kata.....tapi aku faham sekarang....erti indahnya bercinta selepas kahwin.....(^_^)



alhamdulillah.....alhamdulillah...alhamdulillah......



aku sebenarnya speechless pun ye jugak....sebab tu dah seminggu kahwin baru nak update.....
kalau sebelum ni dah rasa doa banyak....sekarang ni kena doa lagi banyak banyak banyak.....

aku nak jadi isteri yang baik...isteri solehah.....
aku nak encik suami jadi suami yang baik....suami soleh....
aku nak rumahtangga kami sentiasa dalam rahmat Allah.....
sakinah...mawaddah dan rahmah.....
aku nak belajar mengenali encik suami....
aku nak jadi satu-satunya isteri zulfekri bin abdullah....sampai syurga....
aku nak jadi ibu untuk anak-anaknya....
aku nak jadi kekasihnya dunia akhirat....
aku nak jadi sahabat dan teman terbaik yang pernah dia punya...seumur hidup....
dan aku harap ikatan hati ini akan Allah jagakan...terus teguh dan kukuh....insya'Allah....



kau tanya macam mana rasanya kahwin dengan bestfriend?...jawapan aku cuma satu...
-indah

and now i can sing 'lucky i'm in love with my bestfriend!' with all my heart...Heee...=P
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template