~ibu nuha naim hakim~

My photo
this blog is not for you to read....but for me to write... i am me....let me be myself....just the way i am....

Thursday, July 25, 2013

35

happy nuzul quran everyone!


malam ni dah masuk 17 ramadhan....means dah 16 hari kita puasa.....dah 16 hari jugak aku dan baby puasa....halfway to go baby!....chaiyok2!....


aku harap sgt dapat habis puasa penuh tahun ni.....dan aku harap sangat dapat khatam dengan baby ramadhan kali ni.....tapi entah la.....entah dapat entah tidak.....kita cuma merancang......dan Allah jualah sebaik-baik perancang......

puasa kali ni betul2 menduga iman.....ada hari2 yang macam ok......ada hari2 yang lembik terdampar je aku macam dugong kenyang walaupun tak berapa nak kenyang sebab perut je yang boyot....hahaha.....kalau puasa tahun lepas aku rilek je boleh tawaf jalan tar 3-4 kali....puasa kali ni, jangankan jalan tar....tar depan rumah pun kadang tak larat nak jejak....huahua.....aku rasa encik suami sabar je tengok nk pegi keje aku tido, balik keje pun aku tido......huuuu....ampun maaf dipinta......bukan niat aku nak membuta sahaja.....heeee



last week pegi kk untuk check up.....bila scan, doc kata kepala baby kat atas.....as for this whole 8 months, setiap kali scan baby ok je kepala kat bawah.....tapi last week, 34 weeks, kepala kat atas.....doc kata jangan risau sgt.....selalgi ada ruang baby akan pusing lagi dalam perut....and yes.....baby keep pusing2 dalam perut aku....and setiap kali aku check kepala baby.....it may be anywhere but bawah....huahua.....minggu depan scan lagi....kalau kepala baby still kat atas, doc akan terus transfer case g hospital......bersedia la untuk sebarang kemungkinan ye iya.....

haih....baby pun nak beraye ye baby...tak sempat nak bagi chance ibu beraya berdua dulu ek??....huuuu......seriusnya aku seram.....nak bersalin normal pun aku seram......if doc kata kena c-sec pun aku seram.....uwaaaa.......


tapi....macam aku cakap tadi...kita cuma merancang....Allah jualah sebaik-baik perancang......if baby nak deliver sekarang pun aku ok....if baby nak deliver after raya pun aku ok....yang penting ibu n baby sama-sama selamat.......insyaAllah.....doa banyak-banyak....doa banyak-banyak.....dear friends....please pray for me.....



sekarang aku sibuk nak mengemas......mana nak kemas rumahnya...raya dah tinggal xsampai 2minggu....kalau dikatanya aku terbersalin awal......entah apa jadi gaknye kat rumah ni kalau orang datang beraya......hehe.....nak kemas barang baby jugak.....for anything that may happen.......



owh....hari2 dalam dilema........nak kemas tak larat.....tak kemas susah hati......sudahnye aku try je la kemas sikit2 apa yang patut......insyaAllah...semoga Allah permudahkan.....




Rabbi yasir wala tu'assir....Rabbi tammim bil khair.....amin insyaAllah......

Thursday, July 11, 2013

33

ramadhan kareem!... ^_^



alhamdulillah.....Allah izinkan aku bertemu lagi dengan ramadhan kali ini....

dah masuk hari ke-2 berpuasa....baby sangat baik dalam perut ibu......takde lapar2 pun....i'm proud of u sayang!

hari2 aku pujuk baby.....esok kita puasa....baby baikkan....kita puasa sama2 k....taknak lapar2.....taknak sakit2....alhamdulillah baby anak yang dengar kata.....so far untuk 2 hari ni takde pun lapar2.....cuma aku yang gedik......haus ya amat!...huuuu

haus+letih....whoaaa.....aku cam kecewa dengan diri sendiri sebab asyik letih je....but then i realize....puasa bawak perut pun letih....apa lagi puasa bawak baby dalam perut.....ofcoz letih 2x ganda.....haus pulak takyah nak cakap.....waktu sahur aku minum air dekat 2botol.....lepas tu tentulah maraton ke toilet je jawabnye...haha.....bila pegi bazar.....beli air sampai 2bungkus.....habis okeh!...aku kagum dengan diri sendiri.....selama ni beli air satu bungkus pun kadang2 sampai buang....ni beli air sampai 2bungkus habis.....sangat kagum....

azam aku nak puasa penuh tahun ini....n nak khatam ramadhan ni dengan baby.....semoga Allah permudahkan urusan....

berangan nak kemas rumah...nak kemas dapur...nak kemas stor....oh.....semoga bila menjelang raya semua tu dah pun jadi kenyataan....hehehe.....


7 weeks to go insyaAllah....permudahkanlah urusan kami ya Allah.... ^_^

Wednesday, July 3, 2013

32

alhamdulillah....plus minus 8 weeks to go.....excited dan seram juga....huuu

tapi seminggu ni badan tak berapa best.....perut bergelodak...kepala sakit....makan je muntah....haish.....rasa macam turn back to waktu mabuk2 dulu....seksanya.....

semalam pergi kk untuk check-up....berat cuma naik 100g.... aku cam....WHAT?? 100G JE??... nurse kata masuk last trimester ni supposedly berat maximum naik 1kg for a fortnight....aku cuma naik 100g je...haish....terus kena jumpa doc....check2...doc kata ada infection.....terpaksa la hari2 makan ubat yg doc bagi coz aku dah tahap makan je muntah2....takut baby tak cukup nutrien....if makin teruk or demam, strictly straight to hospital....huahua....seram je bunyinye.....

baby....ibu sorry for not being well....harap2 lepas ni akan semakin better insyaAllah.....


ramadhan is around the corner.....excited.....tak sabar nak puasa....tak sabar nak raya.....wee!!


Allahumma balighna ramadhan....insyaAllah....


tak tau nak siapkan apa untuk raya.....tak tau nak siapkan apa untuk baby.....tak tau nak siapkan apa untuk encik suami....dan tak tau nak siapkan apa untuk diri sendiri....huhu....blur tak sudah2...padahal i have a luxury of times to make any preparation....


harap2 semuanya akan berjalan lancar insyaAllah....




p/s: bukan patut dah prepare list name untuk baby jugak ke?...but seriously tak tau jugak!...huuu
 

...~Just The Way I Am~... Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template